Tot mai multi romani sufera de "sindromul cladirilor bolnave". Izolarea termica proasta, o "punga" ce nu te lasa sa respiri
Tot mai multi romani sufera de "sindromul cladirilor bolnave". Simptomele sunt si respiratorii si neurologice.
Asta spun medicii, dar si auditorii energetici care trag un semnal de alarma si afirma ca reabilitarile si izolatia termica a blocurilor, facute prost, sunt ca niste pungi care nu mai lasa sa respire nici cladirile si nici oamenii.
Efectele sunt dezastruoase pe termen lung. Noile reguli, pregatite de Comisia Europeana, obligatorii in viitor, vor tine cont si de calitatea aerului dintr-un apartament la cumpararea sau vanzarea unei locuinte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste jumatate din locuintele din Romania au probleme cu igrasia, arata statisticile oficiale. Specialistii in audit energetic avertizeaza ca reabilitarile termice de blocuri facute prost in ultimii 10 ani au inrautatit acest procent.
Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri: "In conditiile in care tamplaria care se inlocuieste astazi este extraordinar de etansa astfel incat lumea se plange de dureri de cap sau chiar de astm, pentru ca nu au o cantitate suficienta de aer proaspat. Se tem sa deschida ferestrele ca sa nu plateasca mai mult pentru caldura pierduta pe iarna sau caldura pierduta pe vara, asa ca ajung sa plateasca mai mult la doctor decat pe utilitati."
Brandusa Petrutescu, medic specialist alergologie clinica:" E un adevarat sindrom, sindromul cladirilor bolnave. Deci pur si simplu ne imbolnavesc aceste cladiri. Devin surse de mucegaiuri, de praf de casa, de microparticule, toate acestea determina simptome pacientilor, care sunt extrem de variate: pot fi exclusiv respiratorii - stranut nas infundat sau simptome pulmonare: tuse, sufocare, pot aparea adevarate crize de astm."
"O anvelopare proasta inseamna ca, de pilda, daca avem acest bol cu apa calda in locul blocului in care iarna este cald si afara e frig, in momentul in care punem folia, izolatia termica, fara aerisire se creaza fenomenul acesta de condens. Ei bine, condensul ramane in pereti si face foarte mult rau sanatatii umane. Exista o solutie, din fericire, aerisirea!” a relatat Mihai Peticila, reporter ProTV.
Daca nu lasati geamul deschis de cateva ori pe zi, cel putin cate o jumatate de ora, aerisirea poate fi facuta automat. Aceste grile se monteaza pe tocul ferestrelor.
Danut Caragata, director comercial al firmei producatoare: "Creste umiditatea aerului, se deschide grila, inseamna ca nevoia de a aerisi creste. Scade umiditatea, inseamna ca nevoia de a aerisi a scazut, clapeta grilei se inchide. Reactia aceasta a grilei este pur mecanica, automanta, permanent, nu are consum propriu de energie electrica, nu are element consumabil."
In noua directiva de performanta energetica a Uniunii Europene, care va deveni obligatorie pentru Romania, certificatele de apartament vor masura si calitatea aerului, accesul la un peisaj reconfortant sau cantitatea de lumina naturala care intra in locuinta.
In prezent acest certificat este scris in termeni tehnici si-l inteleg doar specialistii. In Anglia, de exemplu, in loc de megawati, sunt trecute costurile cu energia pe care le-ai avea in 3 ani, dar si sugestii despre cum sa faci economii serioase la utilitati.