Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
România s-a dovedit a fi “o nucă tare” pentru Rusia, care nu reușește să-și propage eficient propaganda la noi în țară. Tocmai de aceea, Putin ar putea fi tentat să destabilizeze România folosindu-se de sensibilitatea noastră față de Republica Moldova.
Afirmația a fost făcută de istoricul Armand Goșu, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, realizat de Cristian Leonte.
Goșu a avertizat că dacă Putin învinge în Ucraina, va cuceri și Moldova, iar noi „îi vom avea pe ruși la granița de pe Prut”.
“Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”, a spus el, apreciind că românii s-au dovedit mult mai puțin “permeabili” la propaganda rusă decât alte națiuni.
Istoricul Armand Goșu este expert în istoria politică și diplomatică a Rusiei şi a URSS, și un bun cunoscător al evoluțiilor din spațiul ex-sovietic. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus.
„Rușii se pricep doar să pună bombițe și să provoace haos”
Cristian Leonte: Ce mesaje ale Rusiei vedeți în România propagate și amplificate?
Armand Goșu: “Lucrează în continuare pe claviatura etno-naționalistă -"Ucraina, pământ românesc", ceea ce știm din ultimii 35 de ani. Au mai încercat și cu cerealele, au mai încercat cu ouăle, că interesele noastre... Poți să observi rețelele astea.
Însă, spre deosebire de Polonia și de alte țări, cred că românii nu sunt atât de permeabili (n.r - la propaganda rusă). Nu sunt permeabili, poate pentru faptul că nu le pasă, pentru că au alte griji.
În schimb, România e foarte sensibilă - sau o parte a elitei, dar și opinia publică - la ce se întâmplă în Moldova. Or, dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să acționez ca să destabilizez România, aș face-o prin Moldova - prin rezultatul alegerilor, prin influențare, aș crea niște pretexte acolo ca să aduc haos.
Rusia ce face? Haos. Nu e în stare să construiască ceva, n-are resurse, n-are rezerve, n-are politici publice... Și atunci la ce se pricepe? Să arunce totul în aer, să pună bombițe. Haos cât mai mare peste tot, dacă se poate.”
În Republica Moldova are loc, duminică, un scrutin considerat crucial pentru viitorul țării. Peste un milion de moldoveni își vor alege președintele și vor vota pentru aderarea la UE, în cadrul unui referendum care ar putea aduce Moldova mai aproape de statutul de membru al Uniunii sau ar putea reorienta țara pe orbita Moscovei.
Kremlinul a încercat, în repetate rânduri, să devieze Moldova de la direcția pro-occidentală fermă pe care a adoptat-o președintele Maia Sandu, prin atacuri hibride asupra instituțiilor țării, cumpărarea voturilor alegătorilor și alte acțiuni de destabilizare.
În plus, analiștii estimează că Moldova va fi în mod direct amenințată, dacă Rusia învinge în războiul din Ucraina.
Din aceste motive, orice potențială destabilizare a Republicii Moldova și o eventuală întoarcere a sa în sfera de influență a Kremlinului e privită ca o amenințare la adresa României.
“România e o nucă tare pentru Putin”
Totuși, Goșu este de părere că “România, chiar așa cum e, și o mai criticăm noi, s-a dovedit o nucă tare pentru Rusia”. El a avertizat însă, că în cazul în care Rusia învinge în Ucraina, „îi vom avea pe ruși la granița de pe Prut”.
Armand Goșu: “Dumneavoastră vă închipiți o secundă că dacă Rusia iese învingătoare - reușește să schimbe regimul de la Kiev, să înșurubeze un regim prorus acolo -, vă închipuiți o secundă că o să zică, atunci când o să ajungă la granița cu Moldova – “Aaaa, nu Moldova. Nu deranjăm Moldova, că știi, ei sunt cu România, acolo"?. Nu. O să îi ai pe ruși - chiar dacă informal - pe Prut, la granița de pe Prut!
Măsurați cât e de la granița pe Prut până la (baza) Kogălniceanu, și gândiți-vă un scenariu de groază în care trupe rusești de comando pot face un desant, ar putea să stranguleze autostrada A7, pe care nici n-am făcut-o."
“Noi nu sprijinim Ucraina din empatie, ci pentru că e securitatea noastră în joc. Noi avem empatie doar pentru pisici”
Armand Goșu: “Noi ar trebui să explicăm faptul că România nu sprijină Ucraina din empatie pentru poporul ucrainean. Poate că noi n-avem absolut nicio empatie pentru nimeni, poate doar pentru pisici.
E în interesul nostru ca Ucraina să câștige acest război. E securitatea noastră, a României în joc, aici. Noi asta nu spunem niciodată. Ați auzit pe cineva? E campanie electorală la noi. Se discută subiectul Ucraina? Este cel mai important subiect de securitate, (…) cea mai importantă problemă a României din ultimii 35 de ani”.
La noi e o frică atavică față de ruși. Dar nu poți să le spui celor care conduc România, să-i critici pentru frica față de Rusia. Uitați-vă ce fac americanii, ce frică de Rusia au, ce teamă de escaladare: "Nu faceți, nu trageți, că se supără Putin", sugerând că ei au, domnule, niște înțelegeri cu Putin - că "uite, Putin nu face nu știu ce dacă noi nu facem".
Or, e aberantă această abordare și din partea Occidentului - "ajutăm Ucraina să nu piardă războiul". Îi dăm cu țârâita muniție, armament. Problema nu e să o ajuți să nu piardă războiul. Problema e să ajuți Ucraina să învingă Rusia.”
Goșu e de părere că România trebuie să urmeze exemplul Poloniei, care se înarmează în ritm susținut, pentru a face față unui eventual atac al Rusiei, în cazul în care ar câștiga în Ucraina.
Armand Goșu: “Nu trebuie să inventăm noi nimic. Uitați-vă ce a făcut Polonia. Polonia, din 2014, cumpără tancuri, cumpără avioane de luptă și își antrenează militarii. Asta trebuie să facă și România. Ucrainienii o să lupte cât pot, pentru noi și pentru alții.” (…)
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, romania, vladimir putin, Republica Moldova, moldova, Armand Goșu,
Dată publicare:
20-10-2024 06:05