Irina Petrescu a fost condusa pe ultimul drum. Au plans-o cerul si actori de renume
Ca multi dintre uriasii actori ai scenei romanesti, si Irina Petrescu este de acum una cu vesnicia. Ea a fost inmormantata vineri, in cimitirul Reinvierea din Capitala.
Artisti, regizori, prieteni si spectatori deopotriva, au aplaudat-o pentru ultima oara. "Prea devreme s-a dus, putea sa mai dea nastere multor personaje", au spus cu regret multi dintre ei.
Dincolo de cuvinte si regrete au ramas aplauzele pentru care fiecare suflet de actor a tanjit atunci cand s-a aflat pe scena.
"Marea calatorie" a Irinei Petrescu a inceput cu un popas la Teatrul Bulandra, unde jumatate de veac a insufletit zeci de personaje.
Cu haine cernite si lacrimi in ochi, prietenii din copilarie, din teatru si film sau, pur si simplu, oamenii care au indragit-o pe Irina Petrescu, au venit sa-si ia ramas-bun.
Marturie au stat mesajele ascunse printre flori si lumanarile arzande parca a vesnicie. Si Patriarhul Daniel a tinut sa transmita un mesaj:
"Este o mare pierdere nu numai pentru teatrul romanesc, ci si pentru Biserica Ortodoxa Romana, pentru ca doamna Irina Carmen Petrescu a fost o fiica credincioasa a Bisericii", a spus Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.
Si nu intamplator au venit aceste cuvinte. O vreme, Irina Petrescu a ajutat cativa mici actori sa cunoasca tainele scenei intr-un proiect drag inimii ei numit "Ateneul Sfantului Pantelimon". Copilasii au aparut in piese de teatru religios chiar in biserica Sfantul Pantelimon. Actrita a comentat la vremea respectiva ca exista oameni care cred in minuni, insa nu si in Dumnezeu.
In linistea care s-a lasat dupa plecarea ei dincolo ramane loc pentru amintiri nepretuite. Inmormantarea s-a savarsit discret, asa cum a fost si vrerea ei, la cimitirul Reinvierea din Bucuresti.
Pe unii dintre fostii ei colegi ii vom putea revedea curand, pe micul ecran, alaturi de Irina Petrescu. ProCinema va difuza sambata seara, de la ora 20, filmul "Castelul din Carpati", din distributia caruia fac parte Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Marcel Iures si Dorel Visan.