IPS Teodosie ramane sub control judiciar. Avocata: Sunt interceptari care arata ca a refuzat plicul cu cei 500 de euro

Dată publicare: 24-10-2016 12:35
Dată actualizare: 27-10-2016 07:15


Arhiepiscopul Tomisului ramane sub control judiciar. Decizia a fost luata de judecatorii Curtii de Apel Constanta, in fata carora Inalt Preasfintitul Teodosie a fost reprezentat de avocata lui Cristian Cioaca.

Aparatoarea a recunoscut ca exista interceptari cu momentul in care lui Teodosie i se inmaneaza plicul cu spaga, dar sustine ca acesta ar fi refuzat vehement banii si nici nu ar fi stiut ce suma se afla inauntru.

Mai bine de doua ore, intr-o sedinta secreta, Teodosie a incercat sa-l convinga pe judecator ca este nevinovat. La randul lor, procurorii DNA care il acuza ca a luat 500 de euro spaga sustin si ca acelasi IPS Teodosie ar fi obtinut ilegal 300.000 de euro din bani europenii pentru o ferma din Nazarcea.

IPS Teodosie: “Acum am avut ocazia sa sustin nevinovatia pentru ca cele incriminate de fapt nu exista."

Maria Vasii, avocata lui IPS Teodosie: "Inaltul are hainele de pe dansul, nu are familie pe care sa o imbogateasca, nu are pe nimeni, tot ce are dumnealui sunt aceste straie pe care vrea sa le poarte cu cinst. La dosar sunt interceptari care arata refuzul vehement pe care dansul il adreseaza celui care ii intinde plicul cu cei 500 de euro, nici nu-i vede cati sunt acolo ."

In acelasi timp un alt scandal a pornit de la preotii din Arhiepiscopia Tomisului. Acestia sustin ca sunt obligati sa plateasca din banii lor sau din donatii pentru ca unii enoriasi sa mearga la tratament intr-o baza privata din Costinesti. De altfel unul dintre razvratiti a inregistrat sedinta de saptamana trecuta la care a participat si IPS Teodosie.

INREGISTRARE AUDIO: Din parohii, pe rand sa trimiteti la asezamantul Sf Elena de la Mare cate un bolnav sarac si parohia sa contribuie.
Preot : De unde bani?
Teodosie: Lasa parohia misionara..Parohia de gradul 1 si gradul 2. Sunt proceduri foarte bune si este 65 de lei pe zi casa, masa deci 10 zile.
Preoti: Deci zece zile - 650 de lei...
Teodosie: Avem contract cu casa de asigurari, ia trimitere de la doctori si deconteaza casa de asigurari.

"Centrul de Diagnostic si Tratament Recuperator Sf. Elena de la Mare" se afla in Costinesti si apartine unui societati comerciale. Terenul insa a fost pus la dispozitie de Arhiepiscopie. Baza a fost ridicata cu fonduri europene, aproape 300.000 de euro iar actionar principal este chiar maica stareta a manastirii.

Centrul de tratament nu era prevazut si cu spatii de cazare asa ca printr-o noua decizie a Arhiepiscopiei Tomisului, chiliile maicutelor au fost transformate in vila de trei stele. O noapte de cazare cu demipensiune si tratament costa aici 149 de lei de persoana.

Pusi in fata noilor acuzatii reprezentantii Arhiepiscopiei se apara.

Eugen Tanasescu, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisiului: "Este adevarat ca se solicita suma preotilor pentru a fi a adusi enoriasi acolo. Nu se solicita sume! Este un program social al Arhiepiscopiei Tomisului."

Baza de tratament de la Costinesti are 25 de camere, un restaurant si un centru spa.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO