Ipotezele politiei dupa ce o soferita cu probleme psihice s-a izbit de poarta Guvernului. Problema ridicata de acest caz

Ultima actualizare: 21-03-2017 07:00

O soferita cu probleme psihice i-a speriat vineri seara pe protestarii din Piata Victoriei. A trecut cu masina printre ei si s-a izbit de poarta Guvernului.

Decamdata nu este clar daca femeia a vrut sa intre in curte, a intentionat sa-si ia viata sau i s-a facut rau. Cert este ca are permisul valabil si poate conduce cu toate ca de ani buni este in evidenta unui spital de psihiatrie.

Politistii spun ca aceasta situatie nu este acoperita de lege. Ei nu ii pot retrage permisul daca nu sunt sesizati de medicul de familie. Iar acesta s-ar putea sa nu stie de ce boli sufera pacientii sai, daca se trateaza fara trimitere de la el.

Masina a izbit vineri seara poarta Palatului Victoria, considerat obiectiv strategic. Inainte, soferita ar fi trecut printre cei aproape 100 de oameni care protestau inPpiata Victoriei. Toti s-au speriat cand au vazut ca nu se opreste.

Martor "A venit din partea aia, a ocolit stopul si eu eram acolo cu colegul si chiar ne miram de ce vine printre noi"

Martor: "Acea masina alba a intors prin piata, asa cum nu am mai vazut sa faca cineva, printre manifestatnti, la cateva secunde apoi, s-a auzit un zgomot"

Martorii si-au amintit ca inainte de impact, femeia a oprit masina la cativa metri de poarta.

Martor: "Noi am crezut ca este de la Guvern. A oprit acolo exact unde se vede masina, dupa care a pornit si a accelerat zbang in poarta. Zic ce s-a intamplat, de ce a oprit si a pornit iar."

La fel s-au intrebat si jandarmii, care au incercat sa stea de vorba cu femeia. Dar nu s-au inteles cu ea. Era incoerenta, desi nu avea rani vizibile. Politistii au stabilit ca nu era bauta insa, pentru ca spunea ca o doare inima, au chemat ambulanta.

Medicii au dus-o la spitalul de psihiatrie Alexandru Obregia, unde au aflat ca soferita ar mai fi avut antecedente si era luata in evidenta din 2010. Dar femeia are permisul de conducere valabil pentru ca legea este prost facuta.

Politistii spun ca nu putut sa ia nici o masura impotriva ei pentru ca nu au fost sesizati de medicul de familie care, potrivit legii, avea obligatia, daca stia, sa ii anunte ca pacienta are probleme psihice. Pana cand nu vor primi aceasta hartie, nu vor putea sa ii retraga permisul. Acesta se poate redobandi doar daca femeia va dovedi cu o expertiza medico-legala ca este apta medical sa conduca.

Este posibil ca medicul de familie sa nu stie de problemele psihice ale pacientei, daca aceasta a mers direct la un specialist pentru consult, fara trimitere. Sistemul sanitar nu este pus la punct astfel incat sa le arate doctorilor fisa unui pacient si istoricul sau medical.

In acest caz, politistii au deschis un dosar penal pentru distrugere, dar nu i-au putut suspenda permisul soferitei. Ea a ramas internata in spital, dar poate conduce oricand.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO