Ioana Mihăilă propune restricții pentru nevaccinați și bonusuri pentru cei care se vaccinează. Se așteaptă girul Coaliției

ioana mihaila
Inquam Photos / Octav Ganea

Recompense pentru persoanele care se vaccinează și restricții pentru nevaccinați sunt măsurile gândite de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, propuse spre adoptare coaliției de guvernare.

 

Ministrul vrea un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID.

 

Potrivit președintelui CNCAV Valeriu Gheorghiță, numai 30% din români s-au imunizat împotriva COVID-19, iar ministrul sănătății vre să ridice procentul.

Citește și
Mască de protecție
Ministrul de Interne: „Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august”

Ioana Mihăilă a declarat marți că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID.

La capitolul restricții, ar fi testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale pentru populație. Acestea urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare, a precizat ea.

„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum", a afirmat Mihăilă după şedinţa coaliţiei, citată de Agerpres.

Ministrul a precizat că partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului. Ioana Mihăilă a vorbit și despre viitoarele posibile restricții pentru persoanele nevaccinate.

„Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale", a explicat Mihăilă, adăugând că costul testării va fi suportat de cadrele medicale.

„Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul unei localităţi şi o să discutăm şi cu CNSU, DSU şi INSP pentru a stabili aceste praguri de incidenţă, unele, cum sunt aceste măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, trebuie adoptate în Parlament", a precizat ministrul.

Mihăilă a menţionat că, potrivit unor date parţiale, în Bucureşti, rata vaccinării personalului medico-sanitar este între 50% şi 60% şi de 85% în rândul medicilor.

Citește și...
Condițiile pentru evenimente, de la 1 august. Pot participa persoane vaccinate, cu test negativ sau trecute prin boală
Condițiile pentru evenimente, de la 1 august. Pot participa persoane vaccinate, cu test negativ sau trecute prin boală

Comitetul Naţional pentru situaţii de Urgenţă propune noi măsuri de la 1 august referitoare şa desfăşurarea activităţilor culturale, artistice şi de divertisment, în funţie de incidenţa cazurilor de COVID-19.

Ministrul de Interne: „Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august”
Ministrul de Interne: „Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise şi după data de 1 august.

Proteste violente din cauza vaccinării și restricțiilor antiCovid: Zeci de persoane au fost arestate. VIDEO
Proteste violente din cauza vaccinării și restricțiilor antiCovid: Zeci de persoane au fost arestate. VIDEO

Mii de oameni au protestat în mai multe țări din cauza restricțiilor antiCovid și față de vaccinare.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.