Ioana Mihăilă propune restricții pentru nevaccinați și bonusuri pentru cei care se vaccinează. Se așteaptă girul Coaliției

Ultima actualizare: 27-07-2021 17:58
ioana mihaila
Inquam Photos / Octav Ganea

Recompense pentru persoanele care se vaccinează și restricții pentru nevaccinați sunt măsurile gândite de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, propuse spre adoptare coaliției de guvernare.

 

Ministrul vrea un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID.

 

Potrivit președintelui CNCAV Valeriu Gheorghiță, numai 30% din români s-au imunizat împotriva COVID-19, iar ministrul sănătății vre să ridice procentul.

Ioana Mihăilă a declarat marți că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID.

La capitolul restricții, ar fi testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale pentru populație. Acestea urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare, a precizat ea.

„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum", a afirmat Mihăilă după şedinţa coaliţiei, citată de Agerpres.

Ministrul a precizat că partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului. Ioana Mihăilă a vorbit și despre viitoarele posibile restricții pentru persoanele nevaccinate.

„Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale", a explicat Mihăilă, adăugând că costul testării va fi suportat de cadrele medicale.

„Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul unei localităţi şi o să discutăm şi cu CNSU, DSU şi INSP pentru a stabili aceste praguri de incidenţă, unele, cum sunt aceste măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, trebuie adoptate în Parlament", a precizat ministrul.

Mihăilă a menţionat că, potrivit unor date parţiale, în Bucureşti, rata vaccinării personalului medico-sanitar este între 50% şi 60% şi de 85% în rândul medicilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO