MITA LA PSD: Unul dintre cei mai mari milionari ai Romaniei, condamnat definitiv. Cat va sta in inchisoare Ioan Niculae
Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, iar Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la doi ani si jumatate, cu executare, in dosarul Mita la PSD.
Decizia data joi de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva.
Gheorghe Bunea Stancu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare, iar Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu și Viorel Barac pedepse de cate doi ani cu sporuri de sase luni, astfel ca va executa fiecare o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare. Instanta a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae. In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Decizia Judecatoriei Sectorului 1 a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care a dat joi o decizie definitiva in acest dosar. Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.
Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic. In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.
Procurorii anticoruptie au mai prezentat in rechizitoriu o discutie ambientala purtata de cei doi in 5 noiembrie 2009, in holul hotelului Marriott din Capitala. Potrivit interceptarii, Niculae ii povestea lui Bunea cum l-a refuzat, in discutiile despre o posibila finantare a campaniei PSD din 2009, pe Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si fost presedinte al EximBank. Niculae arata in acea discutiei ca a vorbit totusi despre acest subiect atunci cand a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.
"Inculpatul Ioan Niculae ii spune coinculpatului Bunea Stancu ca pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donatii i-a fost trimis Ionut Cotea, insa Ioan Niculae a refuzat sa colaboreze cu acesta, astfel ca urmatorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a intrebat «cat esti dispus sa dai?»", au scris procurorii in rechizitoriu. Niculae i-ar fi povestit la acel moment lui Stancu : "Mai, zic: eu pot sa dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie sa stie cat mai putine persoane. Stii tu (nota procurorilor: Viorel Hrebenciuc) si Ionut Costea, care nu stie decat ca m-am intalnit eu cu el. El nu trebuie sa spuna. Atata dau".