Dosarul "Mita la PSD". Procurorii cer pedepse cu executare pentru Ioan Niculae si complicii sai

Ioan Niculae

Procurorii DNA au cerut, joi, pedepse cu executare, orientate catre maximul prevazut de lege, in dosarul in care omul de afaceri Ioan Niculae este judecat pentru modul in care a finantat campania electorala a lui Mircea Geoana in anul 2009.

La termenul de joi al procesului, instanta de judecata l-a reaudiat pe Ioan Niculae, care a vrut sa dea un supliment de declaratie.

Omul de afaceri Ioan Niculae a incercat sa aduca lamuriri privind declaratia data de Viorel Hrebenciuc la un termen anterior al procesului.

Astfel, Niculae a aratat ca a verificat registrul de intrare al cladirii in care isi are sediul Interagro - firma pe care o detine - si a spus ca a existat un telefon dat de la poarta catre biroul sau de la etajul sapte, prin care i s-a comunicat ca este cautat de Viorel Hrebenciuc.

"Discutia cu Viorel Hrebenciuc a durat mai putin de 15 minute, iar spre sfarsitul discutiei el m-a intrebat daca as fi de acord sa sponsorizez campania domnului Mircea Geoana. El nu mi-a spus in ce forma sa sponsorizez aceasta campanie. Eu am dat un raspuns intermediar, deoarece era un subiect nou pentru mine si i-am spus ca, in principiu, as fi de acord, numai ca totul trebuie sa fie legal, sa fie un contract de sponsorizare si totul sa fie platit prin banca. Nu s-a pus problema sa-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discutiei a ramas ca ma va cauta in viitor, dar nu m-a mai cautat niciodata", a declarat Niculae.

Citește și
Alina Bica
Alina Bica ar fi primit mita 3,5 milioane euro de la Ioan Niculae, prin Liviu Dragnea. Reactia presedintelui executiv al PSD
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Omul de afaceri a mai spus ca il cunostea mai bine pe Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, decat pe Viorel Hrebenciuc, si ca nu ar fi avut motive sa se fereasca de acesta.

"Daca as fi vrut sa finantez un partid aveam toate parghiile legale, dar si potenta financiara si nu avea rost sa risc siguranta mea si a oamenilor mei printr-un contract masluit", a mai declarat Niculae, in fata instantei.

Ioan Niculae a precizat, la finalul declaratiei, ca pe fostul sef al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, inculpat si el in acest dosar, il cunoaste de mai bine de 35 de ani, sotiile lor fiind rude.

Declaratiile omului de afaceri au fost facute dupa ce, in 19 marie, Viorel Hrebenciuc a fost audiat in calitate de martor in dosarul "Mita la PSD". Hrebenciuc spunea atunci in fata instantei ca de finantarea campaniei prezidentiala din 2009 s-au ocupat Mircea Geoana si apropiati ai acestuia. "M-am ocupat si eu personal, in calitate de sef de campanie, domnul Barac si alti membri cu functii de conducere in partid", declara Hrebenciuc.

El a adaugat ca, in contextul discutilor despre finantare, Mircea Geoana l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae sa il roage sa contribuie la campania electorala. Hrebenciuc a precizat ca Mircea Geoana cunostea direct modalitatea de finantare a campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2009.

"Am avut o intalnire cu domnul Niculae, l-am rugat, in numele domnului Geoana, sa contribuie la campania electorala. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat ca la Interagro si Insomar s-a efectuat un studiu privind situatia constructiilor din Romania, in realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizandu-l pe candidatul Geoana. (...) Insomar a incasat plata", mai spunea Hrebenciuc.

Dupa audierea lui Niculae, instanta a constatat incheiata cercetarea judecatoreasca si i-a dat cuvantul procurorului pentru concluziile finale.

Magistratul DNA le-a cerut judecatorilor aplicarea unor pedepse cu executare tuturor celor din dosar, aratand ca decizia instantei de fond, respectitv achitarea tuturorul inculpatilor, este gresita, intrucat probele anchetatorilor dovedesc vinovatia persoanelor implicate in acest caz.

Mai exact, procurorul de sedinta a subliniat ca modul in care a fost sponsorizata campania lui Mircea Geoana din 2009 a fost ilegal.

In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. in acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Procurorii anticoruptie au mai prezentat in rechizitoriu o discutie ambientala purtata de cei doi in 5 noiembrie 2009, in holul hotelului Marriott din Capitala. Potrivit interceptarii, Niculae ii povestea lui Bunea cum l-a refuzat, in discutiile despre o posibila finantare a campaniei PSD din 2009, pe Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si fost presedinte al EximBank. Niculae arata in acea discutiei ca a vorbit totusi despre acest subiect atunci cand a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

"Inculpatul Ioan Niculae ii spune coinculpatului Bunea Stancu ca pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donatii i-a fost trimis Ionut Cotea, insa Ioan Niculae a refuzat sa colaboreze cu acesta, astfel ca urmatorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a intrebat «cat esti dispus sa dai?»", au scris procurorii in rechizitoriu.

Niculae i-ar fi povestit la acel moment lui Stancu : "Mai, zic: eu pot sa dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie sa stie cat mai putine persoane. stii tu (nota procurorilor: Viorel Hrebenciuc) si Ionut Costea, care nu stie decat ca m-am intalnit eu cu el. El nu trebuie sa spuna. Atata dau".

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Ioan Niculae, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro. Cum este legat numele lui Adriean Videanu de acest caz
Ioan Niculae, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro. Cum este legat numele lui Adriean Videanu de acest caz

Omul de afaceri Ioan Niculae a venit, vineri, la DIICOT, fiind citat in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, alaturi de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Alina Bica ar fi primit mita 3,5 milioane euro de la Ioan Niculae, prin Liviu Dragnea. Reactia presedintelui executiv al PSD
Alina Bica ar fi primit mita 3,5 milioane euro de la Ioan Niculae, prin Liviu Dragnea. Reactia presedintelui executiv al PSD

Cu putin timp inainte ca formula restructurata a Guvernului Ponta 4 sa fie prezentata, un nou scandal a izbucnit in sanul coalitiei aflate la putere.

Noi sechestre pe bunurile suspectilor din dosarul Romgaz. Ioan Niculae: Am avut neobrazarea sa fac ceva sa mearga in Romania
Noi sechestre pe bunurile suspectilor din dosarul Romgaz. Ioan Niculae: Am avut neobrazarea sa fac ceva sa mearga in Romania

Procurorii DIICOT pun noi sechestre pe proprietatile suspectilor cercetati in dosarul in care sunt investigate contractele incheietate de Ioan Niculae cu Romgaz. Omul de afaceri are deja mai multe proprietati si conturi blocate.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.