Întreprinzătorii acuză Guvernul că a uitat de ei. Investițiile cu bani europeni sunt blocate
Sute de întreprinzători acuză Guvernul României că a uitat de ei, după ce le-a promis că proiectele de investiții vor primi finanțare.
Este cazul antreprenorilor care au accesat programul operațional regional, ale căror cereri depășeau sumele alocate pentru creşterea întreprinderilor mici și mijlocii.
În urmă cu an, autoritățile declarau că vor realoca fonduri, astfel încât proiectele eligibile să primească bani.
Însă, de atunci, oamenii de afaceri sunt în așteptare cu promisiunile făcute.
Doi investitori din orașul Urziceni, Ialomița, vor să construiască unul dintre cele mai moderne centre rezidențiale destinat bătrânilor din Europa de Est.
Valeriu Irimescu – investitor: „Este vorba de o investiţie totală de 7 milioane de euro, planurile noastre erau ca 3 milioane de euro din această sumă să fie furnizate de fondurile europene”
Şi proprietarului unei săli de fitness din centrul Ploiestiului vrea să îşi modernizeze şi să îşi extindă locaţia. Proiectul său a fost aprobat, dar nici până acum nu a semnat contractul de finanţare.
Eduard Alexandru - proprietar sală de fitness: „Practic, începând din luna martie a anului trecut, noi ne-am blocat toate investiţiile. Pe motivul clar că în momentul în care am fi făcut acest lucru am fi ieşit din proiect, din condiţiile de eligibilitate ale proiectului”.
Mai mulți antreprenori din România și-au depus proiectele în cadrul programului operațional regional gestionat de Ministerul Dezvoltării. Se pare că cererile de finanțare au fost mult mai mari decât sumele alocate, însă Guvernul a aprobat un memorandum, prin care teoretic, realocau banii.
Alina Stoica - consultant fonduri europene: „Oamenii puteau să realizeze aceste proiecte, au pierdut atât financiar cât şi uman, sunt locuri de munca create prin intermediul acestor proiecte”.
De exemplu, în regiunea ADR Sud Muntenia, au fost depuse peste 800 de proiecte, dintre care numai o zecime au şi primit finanţarea.
Liviu Mușat - ADR Sud Muntenia: „Proiectele sunt într-o listă, din păcate sunt unii care nu mai pot aştepta. Nu putem să le spunem mai staţi o lună fiindcă se va rezolva cu siguranţă”.
În România, atât agenţiile de dezvoltare, cât şi federaţia patronatelor de construcţii au cerut Guvernului, dar şi Ministerului Dezvoltării, explicaţii despre situaţia creată, însă fără niciun răspuns momentan.
Adriana Iftime - Federația Patronatului Societăților din Construcții din România: „Practic, în 2023 trebuie să se închidă aceste proiecte, şi noi nici măcar nu le-am început. Este foarte, foarte frustrant să vezi că există proiecte, există bani, dar undeva există o frâna, nu cunoaştem nici măcar unde este aceasta frână ca să o deblocăm.”
Nici la solicitarea Știrilor PROTV, Ministerul Dezvoltării nu a oferit un răspuns dacă va finanța în continuare proiectele eligibile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: fonduri europene, investitori, intreprinzatori,
Dată publicare:
05-08-2021 08:57