Primarii au voie să se împrumute de la stat cu dobândă mică, după ce au rămas fără bani
După ce au rămas cu visteria goală, primarii au cerut sprijin de la Guvern și, în final, au primit liber să se împrumute de la stat la o dobândă mică.
Dacă în unele cazuri, proiectele începute s-au blocat, din cauza prețurilor materialelor de construcții, în altele, toți banii s-au dus pe salariile funcționarilor.
În comuna Pîngărați din Neamț, primarul are salariul brut de 10.400 de lei, iar vicele - peste 8.300. Mai modest, șoferul instituției are peste 6.000 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnic: "Pe vremea mea, că am fost dirigintă la poștă 40 de ani, erau 5 angajați în primărie."
Acum sunt aproape 30. Și, pe lângă salariile de bază, se dau și sporuri. Și de parcă n-ar fi suficienți angajați, primăria mai vrea să angajeze patru consilieri. Unul pentru primar, iar ceilalți ar trebui să se ocupe de accesarea fondurilor europene, asta deși edilul și viceprimarul primesc spor pentru acest lucru de 25%.
Bugetul primăriei e depășit, cheltuielile au ajuns să fie mai mari decât veniturile, așa că nici urmă de bani de investiții.
Mihai Moraru, consilier local Pîngărați: ”Problema n-ar fi salariile prea mari, ci organigrama care e destul de încărcată. Suntem la limita supraviețuirii, nu avem bani probabil nici pentru fonduri europene, să se facă proiectele alea, să plătim 10-15%. Sigur nu reușim să ne plătim datoriile dacă nu primim ajutor de la centru.”
Nu e un caz singular. Multe primarii sunt la limita cu banii, însă nici nu renunță la sporuri sau la o parte dintre angajați. Ca să facă totuși și ceva proiecte de investiții, mulți se împrumută chiar de la bănci. Este și cazul Buzăului, care, în martie, a aprobat un credit de 63 de milioane de lei, ca să-și reabiliteze trei străzi, un cinematograf și să construiască un cimitir.
Constantin Toma, primar Buzău: "Uniunea Europeană nu-ți dă bani pentru morți, îți mai dă pentru vii, dar și viii trebuie să aibă direcția lor. Se cheltuie cu vreo 5-6 miliarde de euro în plus pe an pentru că avem foarte mult personal în zona bugetară cu salarii cu vreo 40-50% mai mari decât în zona privată. Nu ne mai putem ajunge cu banii decât cu mâna întinsă".
Cum și banii din programul de dezvoltare locală s-au terminat anul acesta, primarii speră la alte ajutoare similare de la stat. Pentru fonduri europene, și primăria ar trebui să vină cu o parte din bani, dar nici pe aceștia nu-i au, de multe ori.
De la Guvern, premierul Florin Cîțu a decis că edilii care vor să dezvolte proiecte de investiții, să poată împrumuta bani de la Trezoreria statului, urmând să-i dea înapoi în 3-5 ani, cu o dobândă de 1 sau 1,5%, în funcție de perioada de contractare.
Ordonanță de urgență a fost aprobată săptămâna trecută în Guvern, însă va intra în vigoare abia acum, după ce Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară.