Mesajele pe care le trimit hackerii pentru a vă fura datele. Cum vă protejaţi
"Felicitări, ai fost ales să participi la concursul nostru, şi să câştigi un cupon în valoare de 500 de lei. Grăbeşte-te!". Astfel de mesaje s-au propagat cu mare viteză pe internet şi au ajuns la zeci de mii de români.
Deşi par că au fost expediate de companii serioase precum: eMAG, Tarom sau Kaufland, în realitate sunt înşelătoare şi au fost inventate de hackeri, pentru a va sustrage datele bancare, sau cele de identificare de pe reţele de socializare.
Zilele acestea, pe internet au apărut mai multe campanii şi concursuri care mai de care mai atractive: fie bilete gratuite de avion către orice destinaţie, fie vouchere în valoare de câteva sute de lei de la diferite magazine. Nu sunt REALE, avertizează companiile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reacţie eMAG: "Nu are nicio legătură cu eMAG, aşa că vă recomandăm să NU daţi click pe niciun link şi nici să NU vă trimiteţi datele personale. Mulţumim!"
Reacție Kaufland: "Concursul (....) nu ne aparţine şi vă îndemnăm să nu participaţi la astfel de concursuri. "
Totul este o înşelătorie spun şi specialiştii în securitate cibernetică. Practic cei care dau click pe linkurile dubioase cad în plasa infractorilor.
Aceştia încearcă să strângă de la utilizatori date bancare sau, în unele cazuri, să îi aboneze la numere cu suprataxă.
Liviu Arsene: "Vă cer eventual date de expirare, numărul de card, numărul cvv de pe spatele cardului pentru autentificarea sau pentru legitimarea utilizatorului"
Mai mult decât atât, hackerii va pot virusa dispozitivele electronice şi le pot transformă în reţele care să le ascundă identitatea sau va pot cripta datele cu virusuri ransomware.
Liviu Arsene: "Există şi posibilitatea şi ca acele linkuri pe care le vizitaţi să facă mult mai mult decât să răspândească mesajul mai departe: va pot infecta calculatorul cu diverşi troieni care să va monitorizeze camera web."
Specialiştii în securitate cibernetică vă recomandă să verificaţi linkul pe care urmează să îl accesaţi, pentru că de cele mai multe ori acesta doar seamănă cu cel al unei companii legitime însă diferă terminaţiile.
Sursa: Pro TV
Etichete: campanie, hackeri, online, mesaje, internet, inselatorie, tarom, emag, tepe,
Dată publicare:
06-09-2017 18:15