Urme de iod radioactiv in Romania. MS: Nu exista pericol asupra sanatatii

×
Codul embed a fost copiat

De ce ne era mai frica nu am scapat! Urme de iod radioactiv de la Fukushima au fost depistate si in Romania. Descoperirea a fost facuta de specialistii de la Institutul National de Fizica Nucleara.

Potrivit studiului realizat de patru cercetatori romani, particulele de iod au aparut in apa de ploaie, dar si in lapte.

Prelevari se fac zilnic in statiile Institutului de Fizica Nucleara. 4 dintre aceste probe culese pe 28 martie in zona Slanic Prahova au aratat o crestere a concentratiei de iod radioactiv I 131 provenind de la centrala de la Fukushima. Valorile nu au fost catalogate drept periculoase deorece sunt de aproape 600 de ori sub limita normala in apa de ploaie.

Pe 2 aprilie, in aceeasi zona s-au facut masuratori si in laptele de oaie. Si in aceasta proba s-au descoperit urme de iod radioactiv, dar tot in limite considerate normale. Adica de 60 de ori mai putin decat valoarea maxima admisa. Vestea nu i-a ingrijorat pe specialisti, dar i-a pus pe ganduri pe localnici.

Specialistii de la Institutul de Fizica Nucleara se asteptau inca de acum 2 saptamani ca particulele sa ajunga pe sol. Norii de ploaie s-au aflat deasupra norului radioactiv si asa iodul de la Fukushima a ajuns pe pamant. Cei de la Agentia de Protectia Mediului monitorizeaza non-stop radioactivitatea din apa, sol si aer in alte 120 de statii amplasate in toata tara. Pana acum nici lor rezultatele nu le-au dat motive de ingrijorare.

Citește și
Fukushima
VIDEO. Primele imagini cu valurile uriase care au lovit Fukushima
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Marti dimineata, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara a declarat ca au fost gasite urme de iod radioactiv - de tipul celui folosit la tratamentele pentru tiroida - in apa de ploaie si lapte de oaie provenit din zona Slanic. Vorbim despre o concentratie de pana la 0,75 de Bq/dm cub in apa de ploaie si 5,2 Bq/dm cub in lapte.

Cercetatorii romani spun ca aceste cantitati sunt atat de mici, incat nu au nici un impact asupra mediului si populatiei. Iar potrivit standardelor din Japonia limita maxima admisa a concentratiei de iod radioactiv este de 300 Bq/dm cub pentru adulti si copii, si de 100 Bq/dm cub pentru bebelusi.

Ce spune ministrul agriculturii?

Testele care indica existenta unor urme de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din Slanic trebuie refacute, pentru a se constata cu certitudine daca exista intr-adevar iod radioactiv si in ce cantitate, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Valeriu Tabara.

"Un grup de cercetatori de la noi, profitand de faptul ca avem un laborator de cercetare in Mina Slanic, unde radioactivitatea naturala este practic zero, au detectat iod radioactiv in ape de ploaie si in lapte. Aceste valori sunt atat de mici incat nu influenteaza masuratorile de la suprafata pamantului. N-au niciun efect asupra organismului. Nici nu poate fi detectata la suprafata. Nu e nici un pericol", a declarat Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica Nucleara.

Prezenta iodului radioactiv in Romania este o dovada a faptului ca efectele unui accident nuclear se pot resimti si la 10.000 de km distanta, spun specialistii romani, care ne anunta ca vor continua sa monitorizeze situatia.

Reactia lui Boc

Guvernul va discuta, in sedinta de miercuri, despre raportul care indica existenta iodului radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie, dupa ce va primi toate datele necesare din partea institutiilor de resort, a declarat, marti, premierul Emil Boc.

Institutul de Fizica Nucleara monitorizeaza nivelul radiatiilor in Romania inca din 12 martie, cand a avut loc prima explozie la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia.

Norul de la Fukushima ajunge in Romania

Urme de plutoniu, descoperite in exteriorul centralei de la Fukushima

Directorul Institutului de Fizica Nucleara, Nicoale Zamfir, a declarat pentru Stirile ProTv ca aceste urme de iod radioactiv se gasesc peste tot in Romania si, probabil, peste tot pe glob. Cu toate acestea, a subliniat directorul institutiei, nu au niciun efect asupra populatiei: "Valorile sunt atat de mici, incat intra in fondul natural. NU E ABSOLUT NICIUN PERICOL", a declarat Nicolae Zamfir.

Intrebat daca iodul radioactiv provine de la centrala Fukushima, directorul Institutului de Fizica Nucleara a declarat ca "probabil", avand in vedere ca nu a existat niciun alt accident nuclear in lume in aceasta perioada.

Ministerul Sanatatii: Nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei

Specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat, in aceasta dupa-amiaza, ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131.

Dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”, prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca:

1. Valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie, sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari;

2. Reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizante, care apartine de directiile de sanatate publica judetene si care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentului, nu a sesizat, pana in prezent, depasiri ale concentratiilor maxim admise de I131.

Citeste si:

Muncitori de la Fukushima, gasiti morti in interiorul centralei

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Fukushima, orasul fantoma. Cainii si vacile nu sunt afectati de radiatii
Fukushima, orasul fantoma. Cainii si vacile nu sunt afectati de radiatii

VIDEO. Cei 20 de kilometri din jurul centralei Fukushima Daiichi au devenit un loc misterios, din momentul in care guvernul a interzis accesul populatiei in aceasta zona, dupa dezastrul nuclear de la 11 martie.

VIDEO. Primele imagini cu valurile uriase care au lovit Fukushima
VIDEO. Primele imagini cu valurile uriase care au lovit Fukushima

La o luna de la devastatorul cutremur din Japonia, au aparut si primele imagini cu valurile uriase, de 15 metri, care au lovit centrala nucleara de la Fukushima.

Pestii mutanti de langa Fukushima. Radiatiile atomice nasc monstri
Pestii mutanti de langa Fukushima. Radiatiile atomice nasc monstri

Amenintarea nucleara este maxima. Pestii oceanici din jurul centralei de la Fukushima sunt iradiati si exista posibilitatea aparitiei unor specii mutante, monstruoase, din cauza nivelurilor prea mari de izotopi radioactivi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.