Înscrieri record la facultăţile care au renunţat la examenul tradiţional de admitere

Ultima actualizare: 18-08-2020 20:54

Chiar dacă nu ştim cum va arăta şcoală din toamnă universităţile din ţară îşi numără deja bobocii.

Au fost înscrieri record mai ales la facultăţile care au renunţat la examenul tradiţional de admitere. În plus anul acesta multe dintre universităţi n-au mai perceput taxe de înscriere motiv pentru care tinerii şi-au depus dosarul pentru mai multe specializări.

Cea mai căutată a rămas Informatica.

Universitatea din Bucureşti a avut cel mai mare număr de înscrieri din ultimii patru ani. Instituţia numără 19 facultăţi, iar concurența cea mai mare a fost la Facultatea de Matematică şi Informatică, unde 13 candidaţi au concurat pentru un loc la buget. Urmează Administraţie şi Afaceri, Sociologie şi Jurnalism.

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt: ”Mii de înscrieri la cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti, este un număr record, asta în condiţiile în care în mod obişnuit înregistrăm undeva la 21, 22 de mii de anual”.

Antonio-Roberto Momoc, decanul Facultăţii de Jurnalism: ”Comunicăm mai mult în online, suntem mai mult pe internet a crescut interesul pentru comunitatea onlinea, pentru comunicare în general, pentru ştiinţele comunicării”.

La fel de crescut este şi interesul tinerilor pentru ştiinţele aplicate. Peste 5 mii s-au înscris la Universitatea Politehnică din București. Anul acesta, la facultăţile de mecanică, inginerie aerospațială, dar şi automatică şi calculatoare, cinci candidaţi
s-au luptat pentru un loc. O surprinză vine şi de la Facultatea de Chimie care a înregistrat un număr dublu de înscrieri.

Cristina Orbeci, decan Facultatea de Chimie, Universitatea Politehnică din Bucureşti: ”Aşteptările privind rezolvarea celor mai importante probleme se îndreaptă spre chimie şi vorbim aici de asigurarea sănătăţii, a unor medicamente care să fie utilizate în combaterea unor maladii încă necontrolate”.

Cât despre cei care sunt pasionaţi de cifre şi calcule, Academia de Studii Economice a avut peste 9.600 de candidaţi înscrişi. În plus, universitatea a lansat din toamnă o facultate de drept cu un program de patru ani”.


Nicolae Istudor, rectorul Academia de Studii Economice din București: ”Cea mai mare concurență o avem la drept, unde am avut 6 pe loc, per total locuri buget-taxa. Au urmat relaţii internaţionale”.

Indiferent ce facultate încep studenţii, e important ce ştiu să facă după ce termină şcoala - spun angajatorii.

Vlad Curtifan, reprezentantul unei platforme de recrutare: ”Există un trend ascendent din punct de vedere al seriozităţii şi al aptitudinilor pe care încearcă să le dezvolte candidaţii”.

Noua generație de angajați trebuie să fie capabilă să ducă la îndeplinire rapid sarcinile şi să se adapteze din mers, astel încât să obţină rezultate. Iar cei care nu reuşesc deja caută alternative. Potrivit unui sondaj făcut de o platformă de recrutare, un angajat din cinci ia în calcul schimbarea locului de muncă. Cei mai multe dintre aceştia lucrează în prezent în domenii precum turism, vânzări şi transporturi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO