ICCJ: Inchisoarea cu executare, singura solutie pentru "indreptarea" lui Adrian Nastase
Inculpatii din dosarul "Trofeul Calitatii" au obtinut un beneficiu constand in sume de bani sau mentinere in functii publice, avantajul substantial revenind lui Adrian Nastase, se arata in motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Judecatorii mai noteaza, in motivarea deciziei definitive din 20 iunie a instantei supreme, data publicitatii luni, ca activitatea desfasurata de inculpatii din acest dosar reprezinta, "fara echivoc, un caz de coruptie la cel mai inalt nivel", intrucat era Nastase "unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie la acel moment si candidat cotat cu sanse reale la cea mai inalta demnitate a statului roman".
Potrivit Mediafax, instanta arata ca, in acest caz, nu a fost vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispozitia lui Nastase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestuia.
"Se constata ca probatoriile administrate in cauza au dovedit, fara echivoc, faptul ca inculpatul Nastase Adrian si-a exercitat influenta si autoritatea ce decurgeau din calitatea de presedinte al PSD, functie detinuta la momentul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000, asupra unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice - inculpata Jianu Irina Paula, inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii si asupra reprezentantilor unor societati comerciale - inculpatii Popovici Marina Ioana, Popovici Bogdan, Vasile Mihail Cristian, in vederea obtinerii de foloase necuvenite constand in suportarea contravalorii unor materiale de propaganda electorala, in timpul campaniei sale prezidentiale din anul 2004", se mai arata in motivare.
Instanta a stabilit pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare, data in cazul lui Nastase de completul de trei judecatori, intrucat aceasta este "singura apta sa asigure indreptarea atitudinii acestuia fata de comiterea de infractiuni, resocializarea sa viitoare pozitiva, precum si o reactie sociala adecvata in diminuarea savarsirii unor infractiuni de coruptie la nivelul unor functii de inalta demnitate publica, intarind perceptia opiniei publice ca organele judiciare sunt in masura sa actioneze cu fermitate si sa realizeze un act de justitie, cu respectarea tuturor garantiilor procesuale conferite, atat de
dispozitiile legale procesuale penale, cat si de cele ale Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, a caror finalitate, prin tragerea la raspundere penala, in conditiile stabilirii vinovatiei sale, corespunde si caracterului disuasiv al pedepsei", potrivit motivarii.
In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In 5 noiembrie, completul de cinci judecatori de la instanta suprema a amanat pentru 3 decembrie contestatia in anulare formulata de Nastase in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare, din cauza ca la dosar nu a ajuns motivarea sentintei.
Judecarea contestatiei in anulare a fost amanata, de altfel, de doua ori, din cauza ca la dosarul cauzei nu a ajuns motivarea deciziei din 20 iunie.
Si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, condamnata in dosarul "Trofeul calitatii" la sase ani de inchisoare, a formulat o contestatie in anulare, completul de cinci judecatori stabilind ca si actiunea ei sa fie judecata in 3 decembrie.
Sursa: Mediafax
Etichete: inchisoare, Adrian Nastase, Trofeul Calitatii,
Dată publicare:
26-11-2012 16:28