Contestatia privind anularea pedepsei lui Nastase in "Trofeul calitatii", amanata pentru 3 decembrie
Judecatorii instantei supreme au amanat pentru a doua oara judecarea contestatiei fostului premier PSD Adrian Nastase, motivul fiind neredactarea hotararii de condamnare la doi ani de detentie, data in 20 iunie 2012.
Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a amanat, luni, pentru 3 decembrie contestatia formulata de Adrian Nastase in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din cauza ca la dosar nu a ajuns motivarea sentintei.
Si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, condamnata in dosarul "Trofeul calitatii" la sase ani de inchisoare, a formulat o contestatie in anulare, completul de cinci judecatori stabilind ca si actiunea ei sa fie judecata in 3 decembrie.
Judecarea contestatiei in anulare formulata de Adrian Nastase a mai fost amanata o data, in 3 septembrie, cand era stabilit primul termen de judecata, si atunci tot din cauza ca la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitiva in dosarul "Trofeul calitatii".
Astfel, instanta nu a putut lua in discutie admisibilitatea contestatiei in anulare, stabilind atunci ca actiunea sa fie judecata in 1 octombrie.
In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.
Avocatii fostului premier au introdus o contestatie in anulare care vizeaza mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instantele anterioare care au judecat acest caz.
Avocatul Ion Cazacu declara, in 25 iunie, ca a depus la instanta suprema o contestatie in anulare in legatura cu condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii".
Cazacu preciza ca respectiva cerere nu este motivata, fiind indicate judecatorilor doar temeiurile in baza carora a fost facuta.
El arata ca motivele pe larg vor fi facute si depuse de avocati doar dupa ce instanta suprema va redacta motivarea hotararii definitive de condamnare a clientului sau.
Avocatul adauga ca aceasta este o cale extraordinara de atac, la care se poate apela doar in unele cazuri expres prevazute de legea penala.
Cazacu preciza ca unul dintre motivele ce urmeaza a fi invocate este acela al intervenirii prescriptiei asupra raspunderii penale in cazul lui Nastase.
Avocatul spunea ca, in opinia sa, termenul de prescriptie in cazul faptei pentru care a fost judecat Nastase este de sapte ani si sase luni, precizand ca nu intelege cele peste opt luni de zile adaugate la perioada aratata de el de catre judecatorii instantei supreme.