Adrian Nastase: Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei

×
Codul embed a fost copiat

Adrian Nastase a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, ca atunci cand s-a impuscat a vrut sa ajunga la morga si nu a crezut ca "intr-o alta lume" va mai incerca sa amane executarea pedepsei la inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii".

UPDATE La plecarea din sala de judecata, jurnalistii care au incercat sa stea de vorba cu Dana Nastase, au fost agresati.

Apoi, chiar acolo , pe holurile curtii de apel Bucuresti, garda de corp a familiei nastase a devenit tot mai agresiva cu jurnalistii.

La iesire, jurnalistii au aflat ca barbatii care insoteau familia nastase nu erau angajati pentru protectie, ci persoane necunoscute.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat, miercuri, recursul lui Adrian Nastase impotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit ca zilele in care a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, respectiv din 20 pana in 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate in cadrul condamnarii sale in dosarul "Trofeul calitatii".

Citește și
Adrian Nastase
Contestatia privind anularea pedepsei lui Nastase in "Trofeul calitatii", amanata pentru 3 decembrie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Adrian Nastase a spus in fata instantei ca i se pare jignitoare remarca procurorului referitoare la faptul ca politistii care au asigurat paza salonului sau de la Spitalul Floreasca au fost pusi pentru protejarea sa.

"Mi s-a parut jignitor ce spune domnul procuror. (...) in realitate eu am vrut sa ajung la morga. Nu am crezut ca intr-o alta lume voi incerca sa mai aman excecutarea pedepsei. (...) Eu retin aceasta ipoteza, teoria intentiei indirecte mi se pare greu de acceptat. Ieri s-au facut cinci luni de cand este asteptata motivarea acestei condamnari pentru care eu sunt aici contestator", a mai spus Adrian Nastase.

Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a invocat exceptia de neconstitutionalitate a articolului 87, alineatul 3 din Codul penal, care se refera la modul de executare a pedepselor si cuprinde sintagma "in afara de cazul in care si-a provocat in mod voit boala".

Cazacu a aratat ca aceasta sintagma contravine articolului 23, alineatul 12 din Constitutie, care prevede legalitatea pedepselor, articolului 20, alineatul 1 din Constitutie, privit din prisma articolului 5, paragraful a) si articolului 7 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Avocatul a aratat ca exceptia poate fi admisa in sensul trimiterii ei pentru verificare la Curtea Constitutionala.

Cazacu a precizat ca, raportat la situatia lui Nastase, acest articol devine nelegal, pentru ca legea romaneasca arata foarte clar ca doar un judecator, respectiv o instanta, poate da o decizie definitiva de condamnare si ca pedeapsa este fixa, stabilita de acel magistrat.

Cazacu a mai aratat ca sub nicio forma la acea pedeapsa clar stabilita nu se pot adauga zile suplimentare, asa cum s-ar intampla in cazul clientului sau, daca instanta Curtii de Apel Bucuresti nu ar admite actiunea si accepta computarea celor sapte zile petrecute la Spitalul Floreasca. In sens contrar, a explicat avocatul, daca nu se vor computa cele sapte zile, practic vor suplimenta pedeapsa de aproximativ 750 de zile de inchisoare cu executare data de judecatorii instantei supreme lui Adrian Nastase.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au incheiat discutiile in aceasta cauza, urmand sa pronunte decizia atat in cazul recursului facut de Nastase, cat si pe admisibilitatea acestei exceptii. La iesirea din sala de judecata, bodyguarzii familiei Nastase, care ii escortau pe sotia si fiul cel mare ai fostului premier, au impins cameramanii si jurnalistii care incercau sa puna intrebari si sa filmeze.

 Conform Mediafax, Tribunalul Bucuresti a respins, in 2 octombrie, cererea fostului premier Adrian Nastase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere.

Decizia Tribunalului a fost contestata de Nastase la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide definitiv in aceasta cauza. Fostul premier Adrian Nastase si-a provocat in mod voit leziunile pentru care a stat internat, in perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca din Capitala, acesta fiind motivul pentru care zilele respective nu pot fi scazute din pedeapsa sa de doi ani de inchisoare, a aratat instanta Tribunalului Bucuresti in motivarea deciziei.

Judecatorul Tribunalului Bucuresti a precizat ca, potrivit dispozitiilor articolului 87 din Codul penal, "durata executarii pedepsei inchisorii se socoteste din ziua in care condamnatul incepe sa execute hotararea definitiva de condamnare", dispozitiile alineatului 3 al aceluiasi articol statuand ca "timpul in care condamnatul, in cursul executarii pedepsei, se afla bolnav in spital, intra in durata executarii, afara de cazul in care si-a provocat in mod voit boala, iar aceasta imprejurare se constata in cursul executarii pedepsei".

Magistratul a aratat ca toate inscrisurile existente la dosarul cauzei "stabilesc fara putinta de tagada faptul ca internarea medicala a petentului s-a datorat unei tentative de suicid".

"In atare ipoteza, vazand si dispozitiile legale invocate, Tribunalul constata ca petentul se afla in situatia in care si-a provocat in mod voit acele leziuni, ce au necesitat manevrele medicale de specialitate, asa incat, pe perioada de referinta 20-26 iunie nu poate opera deducerea din pedeapsa aplicata", a notat judecatorul in motivarea deciziei.

Procurorul arata, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca, potrivit normelor legale in vigoare, nu se computa la perioada efectiv executata zilele petrecute de condamnati in spitalele publice sau in spitalele penitenciarelor, cand afectiunile pentru care au fost internati au fost autoprovocate tocmai pentru a scapa de executarea pedepselor.

Totodata, procurorul preciza ca, la momentul cand a incercat sa se sinucida - ceea ce constituie un incident, asa cum prevede legea -, Nastase nu se afla inca in executarea efectiva a pedepsei. Avocatul lui Adrian Nastase spunea insa ca, la momentul la care clientul sau a incercat sa se sinucida, avea in posesie ori el, ori membrii familiei sale cel putin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanta, ceea ce inseamna ca de la acel moment ar fi inceput executarea condamnarii.

Avocatul a aratat ca, de la acel moment, Nastase a fost in permanenta atat sub supravegherea politistilor de la Serviciul Urmariri din Politia Capitalei, cat si a celor de la Directia de Retinere si Arest Preventiv.

Adrian Nastase a sustinut ca este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare. El a aratat ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1 la suta din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile. Fostul premier preciza ca sustinerea procurorului privind condamnatii care-si provoaca boala sau afectiunile nu are fundament, pentru ca in cazul sau s-a constatat de catre Parchetul General o tentativa de suicid, dar nefinalizata, amintand de ordonanata de neincepere a urmarii penale in ceea ce-l priveste in acest caz.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie. in 21 iunie, Nastase a fost operat la Spitalul Floreasca.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Judecatorii care l-au condamnat pe Nastase la inchisoare, reclamati la CSM.
Judecatorii care l-au condamnat pe Nastase la inchisoare, reclamati la CSM. "Asteptam de 4 luni"

Judecatorii care l-au condamnat pe Adrian Nastase la inchisoare vor fi reclamati la CSM. Asta intentioneaza avocatii fostului premier, nemultumiti ca magistratii nu si-au motivat de mai bine de patru luni decizia de a-l condamna la inchisoare.

Contestatia privind anularea pedepsei lui Nastase in
Contestatia privind anularea pedepsei lui Nastase in "Trofeul calitatii", amanata pentru 3 decembrie

Judecatorii instantei supreme au amanat pentru a doua oara judecarea contestatiei fostului premier PSD Adrian Nastase, motivul fiind neredactarea hotararii de condamnare la doi ani de detentie, data in 20 iunie 2012.

Nastase:
Nastase: "Cat tupeu la Basescu! Sa se dea ingrijorat pentru Timosenko, cand a facut acelasi lucru"

Fostul premier Adrian Nastase sustine, intr-o postare pe blog, referitoare la primirea de catre presedintele Basescu a fiicei Iuliei Timosenko, ca acesta a dat dovada de "tupeu".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.