Incertitudine la hoteluri și restaurante pentru sărbătorile de Crăciun și Revelion
Industria ospitalităţii nu se lasă învinsă, şi speră să aibă clienţi de sărbători, deşi fiecare zi aduce tot mai multă incertitudine.
În acest moment, hotelurile şi restaurantele au voie să funcţioneze şi ar trebui să se pregătească pentru Crăciun şi Revelion. Însă administratorii afacerilor nu ştiu pe ce turişti pot conta.
În acest hotel din Poiana Braşov, jumătate dintre camere au fost rezervate cu plata unui avans, iar proprietarul speră ca oamenii să nu se răzgândească.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alin Aelenei, reprezentant hotel: „Deocamdată nu au apărut foarte multe anulari. Sunt în expectativă, mulţi se şi interesează, fără a face o rezervare fermă, şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile.”
Hotelierii au anunţat clar: de Revelionul acesta nu se dansează iar Moş Crăciun vine noaptea...pe furiş. În aceste condiţii, tot mai mulţi romani se mai gândesc dacă vor petrece sărbătorile în staţiuni.
Turist: „Anul ăsta cred că stăm acasă, o masă copioasă acasă. Este mai safe pentru noi, cel puţin până la anul în martie, aprilie. E mai bine”
Reporter: Până acum, de Revelion ce făceaţi?
Turist: „Diverse, ba Dubai...am fost pe unde am putut."
„De Revelion cu siguranţă o să stăm acasă. Nu că nu ne încumetam, dar nu o să avem unde să plecăm” spune un alt turist.
Totuşi, cei care lucrează în HORECA spun că o masă la restaurant, într-un hotel, este mai sigură decât o petrecere în sufragerie.
Gabriel Roșca, reprezentant hotel: „Noi suntem profesionişti în a dezinfecta tacâmurile. Văd clienţii şi comportamentul oamenilor de a se îmbrăţişa, de a consuma şi a bea unul de la altul. Şi cu siguranţă, cele mai multe îmbolnăviri sunt în familii şi din întâlnirile dintre familii."
Atracția este oferta gastronomică variată
Atuul pensiunilor din Mărginimea Sibiului este oferta gastronomică, care va rămâne intactă, spun oamenii de acolo.
De pe mese nu vor lipsi bucatele locului: afumături, sarmale, ciorbe, fripturi, prăjituri şi cozonaci. Proprietarii aşteaptă cu speranţa ca potenţialii clienţi să se hotărască.
Maria Lupu, proprietar pensiune: „Situaţia este foarte incertă la ora asta. Noi va trebui să tratăm acestă relaţie foarte corect vizavi de ce se întâmplă şi să acceptăm ca aceste rezervări certe să se facă mult mai târziu, în funcţie de situaţia care va urma."
La acest conac din Orlat, unde anul trecut a fost petrecere mare, sunt rezervate doar o cincime din camerele disponibile.
Carmen Siminie, proprietar pensiune: „Am investit în afacere 10 ani şi ne trezim într-o situaţie care este uşor de scăpat de sub control. Încercam să rămânem pe linia de plutire, să existăm şi să ne ţinem câţiva angajaţi ce îi mai avem în momentul de faţă."
Preţurile vor fi la fel ca anul trecut, spun cei mai mulţi dintre hotelieri. Unii anunţă chiar că au tăiat din costuri având în vedere că renunţă la spectacole şi servicii SPA.