Ministrul Finanțelor anunță noi măsuri pentru deblocarea pieței imobiliare. Pragul pentru TVA redus ar putea crește din nou
Programul „Noua casă”, va demara în curând. Cum anul trecut numărul celor interesați să cumpere o locuință nouă a fost mic, ministrul Finanțelor anunță un pachet de măsuri pentru deblocarea pieței imobiliare.
Noile măsuri vor aduce și încasări mai mari la buget, din taxe.
Pentru că prețurile au crescut, ar putea crește şi pragurile pentru avansul minim necesar, dar și pentru TVA redus.
Pentru moment, programul Noua Casă începe cu aceleași praguri de preț. Pentru locuințele care au prețul până în 70.000 de euro, noi sau vechi, avansul minim este de doar 5%. În acest caz, și TVA este redus, adică 9%.
Pe de altă parte, pentru apartamentele sau casele care depășesc acest prag, avansul minim este de 15%. Se încadrează doar locuințele mai noi de 5 ani. Dacă vorbim de cele până în 120.000 de euro, TVA este tot 9%, însă între 120.000 și 140.000 de euro, TVA ajunge la 19%.
Ministrul Finanțelor spune însă că aceste praguri - pentru Noua Casă, și pentru TVA redus - ar putea crește.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Avem în analiză un pachet de măsuri care să ducă la o deblocare a pieței imobiliare, ajustarea acestor plafoane, poate că nu mai sunt de actualitate aceste prețuri. Inclusiv la plafonul pe care îl avem în momentul de față pentru locuințe în limita căreia se plătește TVA de 9%. Plafonul de 120.000 de euro nu mai este adaptat la cerințele pieței, să propunem o creștere a acestui plafon. Undeva în prima parte a acestui an, vom avea definitivat pachetul de măsuri.”
Platfonul pentru TVA de 9% ar putea reveni astfel la 140.000 de euro.
Deși numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut anul trecut, prețurile au continuat să crească. Momentan, într-un oraș mare, precum Bucureștiul, puține apartamente din zone considerate „bune” se încadrează în pragul de 70.000 de euro.
Reprezentanta unui dezvoltator: „Dacă deții un buget de 70.000 de euro, poți să îți iei o garsonieră, ai toate facilitățile în zonă. Poți să îți cumperi chiar și un apartament cu două camere, însă nu într-o zonă foarte centrală.”
Avansul redus, de 5%, ar fi în acest caz marele avantaj. Însă dobânda pentru programul Noua Casă este variabilă, mai mare acum decât la multe din creditele ipotecare oferite de bănci.
Dragoș Nechifor, broker de credite: „În acest moment, băncile s-au axat cu promoții foarte bune pe creditare ipotecară standard, având dobânzi fixe chiar la nivel sub 6%, în condițiile în care programul Noua Casă are dobânzi începând de la minim 8%.”
Anul trecut au fost sub 2.000 de solicitări pentru Noua Casă, astfel că plafonul pentru garanții a coborât la 1 miliard de lei. La această valoare ar urma să fie aprobat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, pentru că programul să înceapă în februarie.