Prima Casă devine Noua Casă 2024 - Ce schimbări au loc în program anul acesta: sumele care pot fi alocate

Apartamente
Shutterstock

Programul Prima Casă devine Noua Casă în 2024. Prin intermediul său, românii pot să își cumpere o locuință printr-un credit garantat de stat. Ce se schimbă și ce rămâne la fel în cadrul programului? Iată tot ce trebuie să știi despre Noua Casă 2024.  

Printre schimbări se numără faptul că Noua Casă 2024 va include procente diferite de garantare, în funcție de categoria de locuință dorită. Ce se schimbă și ce rămâne la fel în cadrul programului? Iată tot ce trebuie să știi despre Noua Casă 2024.

Cine poate accesa Programul Noua Casă 2024

Programul Noua Casă este destinat românilor care vor să își achiziționeze o locuință nouă.

Iată ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să aplice la acest program.

„Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

Citește și
prima casă 2020
Prima casă 2020. Sfaturile specialiștilor pentru cei care vor să-și cumpere o locuință

a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul”, se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor

Trebuie menționat că o persoană care a beneficiat de programul Prima Casă în trecut, nu poate să mai acceseze un nou credit pentru locuință garantat de stat, chiar dacă denumirea și condițiile programului s-au modificat.

Plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul programului Noua Casă a fost stabilit la 1,5 miliarde de lei.

În privința criteriilor de eligibilitate pentru beneficiarii care achiziționează locuințe prin programul Noua Casă 2024, aplicanții trebuie trebuie să depună o declarație din care să reiasă următoarele:

Că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință

Că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință dobândită prin alt mod decât prin programul Noua Casă (Prima Casă) în suprafață utilă mai mică de 50 mp

Totodată, pot fi eligibili în program cei care îndeplinesc criteriile specifice stabilite în politicile interne de creditare ale instituțiilor financiare, dețin avansul minim necesar și acceptă să constituie un depozit colateral pentru asigurarea dobânzii, în sumă echivalentă cu valoarea a trei rate de dobândă.

Schimbări la Noua Casă 2024

Programul Noua Casă, fostul Prima Casă, este menit să faciliteze achiziționarea unei locuințe de către persoanele fizice, oferindu-le posibilitatea de a lua credite garantate de stat.

Guvernul încă nu a anunțat sumele disponibile pentru 2024. Dosarele pentru Noua Casă sunt evaluate în ordinea înregistrării lor la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Programul Noua Casă oferă posibilitatea obținerii finanțării în moneda națională pentru achiziționarea unei singure locuințe.

Suma maximă a creditului disponibil este de 66.500 de euro pentru locuințele cu prețuri sub 70.000 de euro, condiționată de un avans de 5%.

În cazul locuințelor evaluate între 70.000 și 140.000 de euro, se poate solicita un credit de până la 119.000 de euro, impunându-se o contribuție inițială de 15%. Limita minimă de credit: 59.501 euro.

Programul Noua Casă include și procente variate de garantare în funcție de categoria locuințelor:

• garanție în numele și contul statului de până la 60% pentru creditele destinate locuințelor noi cu prețuri de până la 140.000 de euro, având un avans de 15%;

• garanție în numele și contul statului de până la 50% pentru creditele destinate locuințelor noi (recepționate în ultimii 5 ani) cu prețuri de până la 70.000 de euro, solicitând un avans de 5%;

• garanție în numele și contul statului de până la 50% pentru creditele destinate locuințelor vechi (finalizate cu mai mult de 5 ani de la data accesării creditului) cu prețuri de până la 70.000 de euro, cu un avans de 5%.

Ce sume se pot lua prin Noua Casă 2024

Chiar dacă Guvernul nu a dezvăluit încă sumele alocate pentru 2024, se așteaptă ca primele informații să apară curând.

Finanțarea se acordă în lei pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 65.500 de euro - pentru locuințe cu preț de maximum ’70.000 de euro și un avans de 5% și 119.000 de euro euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 de euro, iar în acest caz avansul este de 15%.

Dobânda creditului este variabilă, calculată în funcție de Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Cei care vor să ia credit pentru Noua Casă trebuie să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care vor să o cumpere și o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, ca o garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului și fără dobândă.

Suma va fi echivalentul a 3 rate de dobândă. Programul Noua Casă poate fi accesat singur sau împreună cu partenerul, dacă amândoi îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale Programului.

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț:

Cu un preț maxim de 70.000 de euro, majoritatea locuințelor achiziționate prin Program pot fi noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea, avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%.

Pentru locuințele cu un preț cuprins între 70.001 și 140.000 de euro, inclusiv cele noi construite prin programele ANL, cu documente de recepție semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare este de 60%.

Programul permite, de asemenea, achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000/140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă, este necesar să soliciți informații băncii, dar trebuie să fii pregătit financiar pentru a acoperi următoarele:

Avansul minim obligatoriu – 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001 și 140.000 euro, calculat în lei la cursul oficial al BNR valabil/aplicabil la data încheierii promisiunilor bilaterale.

Depozitul colateral – reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.

Dobânda - IRCC + max. 2% (IRCC = Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Programul Prima Casă se transformă în ”Noua Casă”. Care este cea mai importantă schimbare
Programul Prima Casă se transformă în ”Noua Casă”. Care este cea mai importantă schimbare

Programul Prima Casă se transformă în ”Noua Casă”, care devine mai scumpă. Guvernul a discutat în ședința de joi o ordonanță de urgență prin care sunt modificate condițiile în care vor fi acordate aceste credite garantate de stat.

Prima casă 2020. Sfaturile specialiștilor pentru cei care vor să-și cumpere o locuință
Prima casă 2020. Sfaturile specialiștilor pentru cei care vor să-și cumpere o locuință

Prima casă 2020. S-a dat startul pentru ''Prima Casă'' pe anul acesta. Programul primește 2 miliarde de lei de la stat, la fel ca în 2019.

Fondul Național de Garantare a Creditelor anunță lansarea programului Prima Casă 2020
Fondul Național de Garantare a Creditelor anunță lansarea programului Prima Casă 2020

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului Prima Casă 2020.

Prima casă 2020. Florin Cîțu a făcut un anunț important despre programul Prima Casă
Prima casă 2020. Florin Cîțu a făcut un anunț important despre programul Prima Casă

Prima casă 2020. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a vorbit despre posibilitatea continuării Programului "Prima Casă", menţionând că nu ştie dacă va mai fie nevoie de el, iar o măsură pentru continuarea sau nu a programului o va lua cât de curând.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Filmul atacului terorist din Germania, soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Mărturia cutremurătoare a unei martore
Filmul atacului terorist din Germania, soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Mărturia cutremurătoare a unei martore

Germanii au comemorat sâmbătă victimele atacului în care un medic a intrat cu maşina în mulţime într-un târg de Crăciun în aer liber, ucigând cinci persoane şi rănind alte 200.