Începe vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani. Medic: Iresponsabilitatea adulților a dus la vaccinarea copiilor
Dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină de familie, membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea a explicat de ce este foarte importantă vaccinarea copiilor, informează News.ro.
Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-COVID începând de miercuri în centre dedicate.
Este disponibil vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
Vaccinarea este singura modalitate care poate reduce transmisibilitatea bolii şi incidenţa cazurilor severe, mai spune Dr. Valeria Herdea. Reacţiile de după vaccinul anti-COVID sunt aceleaşi ca în cazul oricărui vaccin existent în schema de vaccinare gratuită. Cât despre miocardita care poate apărea în cazul copiilor după vaccinul anti-COVID, medicul explică faptul că în cazul oricărei alte viroze astfel de cazuri sunt mult mai frecvente decât după vaccin.
„Cel mai important lucru este că avem vaccin, gândiţi-vă că este dozat în aşa fel încât să fie o treime din doza vaccinurilor de la adulţi, dozat pentru vârsta 5-11 ani. Vine în forme de prezentare care permit păstrarea şi în frigidere la 2 grade celsius, că poate fi administrat în centre de vaccinare sau la cabinetul medicului de familie, fiecare dintre părinţi să ceară informaţii de la personalul medical, ne dorim foarte mult să avem părinţi care în primul rând să se informeze, să înţeleagă de ce este important să prevenim o boală infecţioasă severă care ne-a pus la pământ doi ani, să ieşim din această pandemie”, afirmă medicul.
Dr. Valeria Herdea: Un copil poate fi un rezervor care poate transmite boala
Sigur că mulţi părinţi vin îngrijoraţi şi spun ”Copilul meu, dacă va face va face o formă uşoară, de ce l-aş vaccina?”. În primul rând pentru că un copil poate fi un rezervor care poate transmite boala, în momentul în care transmite practic îmbolnăvirea, o face în comunitate şi atunci poate afecta persoane vârstnice, persoane cu comorbidităţi, diabetici, cardiaci, hipertensivi, dislipidemici, obezi, care ajung în terapie intensivă şi care din păcate îşi pierd viaţa.
Dr. Herdea: Nu cred că vrem să vedem 600 de decese, aşa cum am avut în octombrie, şi de data asta în rândul copiilor
Avem de-a face cu un risc de transmitere în comunitate extrem de mare, după cum vedeţi rata de transmisie este foarte mare şi riscul ca acel copil să se decompenseze şi să ajungă în terapie intensivă este unul prezent.
Nu cred că vrem să vedem 600 de decese, aşa cum am avut în octombrie, şi de data asta în rândul copiilor. Trebuie să ne gândim foarte clar: nu există soluţii ideale într-o situaţie pandemică, există soluţii pe care le aplici pentru că altă soluţie nu ai. Nu avem medicamente antivirale care să fie minunate şi să iei o doză şi să se rezolve această pandemie şi atunci vaccinarea este singura care ne oferă perspectiva de a scădea numărul de cazuri grave, de a reduce transmisibilitatea bolii, nu în ultimul rând de a reduce spitalizările şi de a reduce incidenţa cazurilor severe”, a explicat Dr. Valeria Herdea.
Sursa: News.ro
Etichete: vaccin, copii, vaccinare, campanie de vaccinare,
Dată publicare:
26-01-2022 07:03