Klaus Iohannis discută cu Donald Trump la summit-ul NATO și îl va invita în România

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri la reuniunea NATO la nivel înalt de la Londra, unde va fi adoptată o declaraţie publică succintă, cu caracter strategic, care va acoperi principale progrese şi preocupări la nivel aliat.

"Două teme vor domina această întâlnire. Prima este cea legată de aşa-numitul burden sharing, contribuţia fiecărui stat pentru Apărare şi aici România stă foarte bine, lucru pe care îl voi sublinia în alocuţiunea mea. A doua chestiune este legată de o discuţie despre viitorul NATO, care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Noi suntem de părere că este bine să începem o discuţie, un proces de reflecţie, dar sub conducerea secretarului general şi cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuţii aşezate şi cred că foarte bune vom avea", a declarat şeful statului român, miercuri, înainte de participarea la Summitul NATO.

De asemenea, Klaus Iohannis urmează să participe la un dejun de lucru cu Donald Trump și liderii țărilor din Europa care alocă 2 % din PIB pentru cheltuielile de apărare. Întrebat de jurnaliști dacă această întâlnire este un semnal dat de SUA către țările care nu alocă acest 2 %, președintele României a declarat că este și un semnal de apreciere pentru țările care îndeplinesc această cerere a Statelor Unite

”Este cu siguranță și asta. Dar cred că este și un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2 % pentru apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și cu siguranță va fi o discuție bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv 2 % pentru apărare.” - a spus șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a mărturisit că îl va invita pe Donald Trump să viziteze România.

Citește și
donald trump, emmanuel macron
Donald Trump vrea mai mulți bani pentru NATO. Este în conflict cu Emmanuel Macron
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Da, cu siguranță. Și sunt, ca să zic așa, mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta, și formal, dar și informal, cum am avut ocazia aseară la recepția de la Palatul Buckingham. Acuma trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Președintele Trump, practic, este în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din Statele Unite, dar probabil după.” - a spus președintele.

De asemenea, liderii aliaţi vor aproba un pachet de documente pe teme relevante pentru rolul NATO în actualul context internaţional.

Din delegaţia României la reuniunea NATO fac parte şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

Potrivit Agerpres, care citează Administraţia Prezidenţială, reuniunea are loc în contextul împlinirii a 70 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice, iar alături de momentele cu caracter ceremonial, programul va include o sesiune de lucru, în cadrul căreia liderii aliaţi vor discuta priorităţile NATO în actualul context internaţional de securitate şi deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianţei.

Cu această ocazie, liderii aliaţi vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, precum şi a celor legate de rolul Alianţei în proiectarea stabilităţii şi acordarea de sprijin statelor partenere. În acelaşi timp, şefii de stat şi de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO şi creşterea rolului său în combaterea actualelor ameninţări şi provocări la adresa securităţii euroatlantice.

"În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia contribuţiile României la NATO, precum şi importanţa fundamentală a unităţii şi solidarităţii aliate şi va expune evaluările naţionale cu privire la evoluţiile de securitate la nivel regional şi global, subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre", arată Administraţia Prezidenţială.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit, săptămâna trecută, obiectivele României pentru reuniunea NATO.

"Am stabilit obiectivele României pentru acea şedinţă a NATO. (...) Vom sublinia două lucruri. Vom reitera importanţa Mării Negre pentru NATO, Flancul estic şi România. O a doua temă este că România este în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru Apărare. În rest, eu sunt un adept al unei alianţe NATO puternice şi voi reitera importanţa unei abordări care duce la o Alianţă puternică şi unită", a declarat preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa CSAT.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Poza de grup de la recepția oferită de Regina Elisabeta a II-a. Unde e așezat Iohannis
Poza de grup de la recepția oferită de Regina Elisabeta a II-a. Unde e așezat Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a participat marți la recepția oferită de către Regina Elisabeta a II-a în onoarea șefilor de stat și de guvern care participă la Reuniunea NATO din Londra.

Donald Trump vrea mai mulți bani pentru NATO. Este în conflict cu Emmanuel Macron
Donald Trump vrea mai mulți bani pentru NATO. Este în conflict cu Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a menţinut marţi opinia care i-a iritat pe aliaţii din NATO conform căreia această organizaţie ar fi în „moarte cerebrală”.

Cum s-a desfășurat prima zi a summitului NATO. Decizii istorice, conflicte și banchete
Cum s-a desfășurat prima zi a summitului NATO. Decizii istorice, conflicte și banchete

NATO serbează împlinirea a 70 de ani printr-un summit extraordinar la Londra. Organizată pentru a sublinia forța NATO și solidaritatea dintre aliați, întâlnirea a fost umbrită de tensiunile dintre Paris şi Ankara, doi membri cheie.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.