Începe construcția "orașului militar" de la Mihail Kogălniceanu. Va fi similar cu cel de la Ramstein

Dată publicare: 15-03-2021 07:36
Dată actualizare: 15-03-2021 09:23


Construcția orașului militar de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, unde vor lucra și trăi peste 10.000 de soldați și angajați civili, va începe curând. Ministerul Apărării a lansat licitația pentru construcția unor facilități.

Dar primii care au simțit efectele au fost localnicii, pentru că prețurile terenurilor din zonă și chiriile au crescut. Investiția totală este estimată la 400 de milioane de euro.


Orașul care se va dezvolta în jurul actualei baze NATO de la Mihail Kogălniceanu se va întinde pe 2.200 de hectare. În acest moment, autoritățile locale se ocupă de exproprieri.

Perimetrul este începând de la 720, partea de nord, până la şoseaua Tulcei, până în sud, paralel, vine până la şoseaua naţională Constanța - Bucureşti, pe o suprafaţă de 2200 de hectare

În prima fază, va fi modernizată infrastructura militară. Licitația pentru achiziția lucrărilor a fost deja lansată.

Daniel Anghel, ofiţer de presă Ministerul Apărării Naţionale:
„În prima etapă sunt prevăzute cele ce răspund cerinţelor operaţionale : pista, balizajul, hangarele şi atelierele. Etapa următoare va cuprinde şi locuinţe, birouri, alte clădiri.”

În urma transformării, baza NATO de la Kogălniceanu va fi asemănătoare cu cea de la Ramstein, Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara granițelor SUA. Investiția a generat un boom imobiliar în zonă. Chiriile s-au dublat, iar terenurile sunt foarte scumpe pentru o zonă rurală.

Mariana Belu, primar Mihail Kogălniceanu:
„Creşte numărul de militari, automat creşte valoarea terenurilor din Mihail Kogălniceanu, şi un mai mare interes pentru achiziţionarea de imobile în Mihail Kogălniceanu”

„La noi aici se vinde terenul intravilan cu 25 de euro metrul pătrat, chiar şi cu 40 de euro, 7500 şi 8000 hectarul de teren arabil” spune o locuitoare a zonei.

Și micile afaceri din localitate înfloresc. Mulți dintre angajații bazei de la Mihail Kogălniceanu au devenit deja clienţi obișnuiți.

„Mai vin aici americani, ba o tunsoare, ba un aranjat al bărbii, să sperăm că va fi mai bine decât acum. De închiriat nu găseşti sub 200 de euro un apartament cu două camere” spune o frizeriță.

Investiția suportată din bugetul Ministerului Apărării se întinde pe 20 de ani. Baza Mihail Kogălniceanu adăpostește acum câteva sute de militari americani și piloți NATO implicați în misiunea de poliție aeriană deasupra Mării Negre. A fost folosită pentru prima dată de trupele americane în 2003. Acum, baza are capacitatea de a transporta 2.000 de soldați și 3.000 de tone de material pe zi.


VIDEO PROTVPLUS.RO