Încep pregătirile pentru preparatele tradiționale de Crăciun. Cât costă un kilogram de carne tocată
Este anul pentru sarmale, jumări și piftii de casă pentru mulți români, inclusiv tineri care calculează cât i-ar costa să comande totul gata făcut, și după ce văd rezultatul, iau calea măcelăriilor și întră pe net, să vădă rețete.
Luate din restaurant sau din târgurile de producători, toate costă și de trei ori mai mult.
Într-o coadă stufoasă de vârstnici, un cuplu tânăr așteaptă la măcelărie să ia carne tocată. El e român, ea bulgăroaică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cuplu: „Sarmale, caltaboș... Încă învăț, mă învață bunica. Astăzi sunt la curs. Am mâncat de mai multe ori, îmi plac mult!”
Majoritatea românilor încep să gătească de vineri, pentru că tot ce conține organe și carne tocată se face în două zile și are nevoie de odihnă.
Din două rasoale, două urechi și patru piciorușe de porc, care au costat 80 de lei, o familie a făcut 9 piftii. La târg, 30 este o casoletă micuță. Un kilogram de carne tocată din spată, pulpă sau piept costă în jur de 25 de lei.
Ioana Crețu, șef de tură carmangerie: „Spata e cea mai dulce. Ies sarmalele delicioase!”
Dacă spune cineva că sunteți varză, să-i ziceți mândru „Da, măi, murată!” Nu e nimic mai de preț ca o căpățână îndesată, cu foi atât de subțiri, de ți se văd degetele prin ele, potrivit de sărată, cu zeamă clară și ușor acidulată, de poți să juri că-i prosecco sau chiar un roze, dacă artistul a pus în butoi și o sfeclă. Câte sărmăluțe ies? -Cel puțin 50, olteneșți.
30 de lei este o varză grăsană și 20 o afumătură cât palma.
Marcel Păturan, producător: „La sarmale putem pune o coastă sau un kaizer afumat de mangaliță.”
10 lei costă o crenguță de cimbru, o cutie de roșii tocate și o cană de orez. În final, compoziția se îmbracă în haină de varză sau viță.
60 de sarmale grăsuțe, preparate în casă, au costat 115 lei. Adică 2 lei bucata. Comandate acasă, costă între 5 și 7 lei, o sarma. Diferențele mari se mențin și la jumări. La târguri, le găsiți rareori sub 100 de lei kilogramul pe cele fără carne.
Din două kilograme de gușă, care costă 50 de lei, obținem un kilogram de jumări cărnoase și un borcan de untură.
Tot în categoria greu accesibil sunt și caltaboșul, lebărul și toba. Deși cea din urmă, în unele locuri, e mai degrabă un aspic cu gelatină în exces și bucățele de slănină și carne.