Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, lichidat după 14 ore. 100 de pompieri au intervenit
Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, cel mai vechi aşezământ monahal ortodox din Transilvania, a fost lichidat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după aproximativ 14 ore de intervenţie a peste 100 de pompieri.
Adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, maior Ovidiu Costea, a declarat că toate focarele de incendiu au fost lichidate, iar sâmbătă vor fi stabilite cauza de izbucnire a focului şi valoarea pagubelor.
Potrivit estimărilor pompierilor, din suprafaţa totală de 1.400 de metri pătraţi a acoperişului clădirii, unde a izbucnit focul, a fost afectată o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În clădirea respectivă sunt chiliile călugăriţelor, ateliere, bucătăria, sala de mese.
"A ars structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbuşit acoperişul, dar fără a fi afectate spaţiile din interior decât într-o proporţie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum şi obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi etc.)", a transmis Ovidiu Costea.
El a menţionat că, din partea ISU Alba, s-a intervenit cu 89 de subofiţeri şi nouă ofiţeri, care au acţionat cu şase autospeciale. Din Cluj, au fost trimişi, cu două autospeciale, zece subofiţeri de la Detaşamentul Turda. De asemenea, au fost prezenţi zece poliţişti, trei salvamontişti şi voluntari.
Mănăstirea Rîmeţ este cel mai vechi aşezământ monahal din Transilvania. Aici, sunt acum în jur de 100 de călugăriţe.
Primii călugări s-au stabilit la Rîmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu a fost construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV. Cea de-a doua biserică, cea nouă, a fost construită între 1982 şi 1992. Incendiul a izbucnit la clădirea situată în apropierea noii biserici.
Mănăstirea este printre cele mai mari din Transilvania.