Primele imagini cu submarinul nuclear Loșarik după tragedie. Anunț în premieră al Rusiei
Sistemul de propulsie nucleară al submarinului rus la bordul căruia s-a produs luni, în Marea Barents, un incendiu în care au murit 14 membri ai echipajului, nu a fost afectat în urma incidentului, a declarat joi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
"Unitatea de propulsie nucleară a submersibilului este complet izolată", a spus Şoigu, citat de agenţia RIA Novosti.
Este pentru prima dată când autorităţile ruse confirmă că submarinul în cauză avea un sistem de propulsie nucleară, deși presa rusă a scris imediat după tragedie că submarinul este unul nuclear.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Shoigu a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni de lucru cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care l-a primit înainte de a pleca în Italia, pentru a afla primele rezultate ale investigaţiei.
Titularul Apărării a subliniat că, datorită acţiunilor echipajului pentru protejarea unităţii nucleare a submarinului, aceasta este "complet funcţională".
"Cauza principală a incidentului a fost stabilită: a izbucnit un incendiu în compartimentul bateriilor, care s-a extins mai apoi", a spus ministrul rus.
El a declarat de asemenea că primele estimări ale avariilor lasă să se întrevadă posibilitatea reparării submarinului într-un timp "destul de scurt".
Potrivit presei, este vorba de submersibilul AS-12, cunoscut şi sub numele de "Loşarik", cu o capacitate de coborâre la adâncimi de până la 6.000 de metri.
Primele imagini cu submarinul Loșarik după incendiu
Agenția TASS a publicat primele imagini cu submarinul Loșarik în Severomosrk după incendiu. În imagini acesta este flancat de un remorcher și de submarinul nuclear BS-136 Orenburg.
Lista morților
Dolonsky Denis Vladimirovich - Erou al Rusiei, căpitan de rang I
Filin Nikolai Ivanovich - Erou al Rusiei, căpitan de rang I
Abankin Vladimir Leonidovich - căpitan de rang I
Andrei Vladimirovich Voskresensky - căpitan de rang I
Ivanov Konstantin Anatolyevich - căpitan de rang I
Oparin Denis Aleksandrovich - căpitan de rang I
Somov Konstantin Yuryevich - căpitan de rang I
Avdonin Alexander Valerievich- căpitan de rang II
Danilchenko Sergey Petrovich - căpitan de rang II
Solovyov Dmitry Alexandrovich- căpitan de rang II
Vasilyev Alexander Sergeevich - locotenent colonel
Kuzmin Viktor Sergeevic - căpitan de rang III
Vladimir Sukhinichev - căpitan de rang III
Dubkov Mikhail Igorevich - locotenent-comandor
Rusia: Detaliile anchetei - ”secret de stat”
Kremlinul a anunţat miercuri că detaliile anchetei tragediei, în care au murit 14 militari de rang înalt, între care doi Eroi ai Rusiei, nu vor fi făcute publice, fiind "secret de stat".
În acelaşi timp, ministrul rus al Apărării, care s-a deplasat miercuri la locul catastrofei, în Severomosrk, zona artică rusă, a confirmat că există mai mulţi supravieţuitori, fără a preciza numărul acestora.
Cu câţiva ani în urmă, Pentagonul declarase că AS-12 reprezintă un dispozitiv de sabotaj care poate fi folosit pentru a distruge infrastructura subacvatică, notează Novaia Gazeta.
Cei 14 marinari, între care şapte căpitani de rangul I, dintre care doi erau Eroi ai Rusiei, şi-au pierdut viaţa aparent în urma inhalării de vapori toxici emanaţi de incendiu, care a fost stins prin ”acţiunile curajoase” ale echipajului, au indicat autorităţile ruse.
Există și supraviețuitori
Unii membri ai echipajului au reuşit să supravieţuiască, a indicat armata rusă. ”14 marinari au murit, ceilalţi au supravieţuit” a indicat ministrul apărării rus Serghei Şoigu, fără precizeze numărul supravieţuitorilor şi componenţa exactă a echipajului.
Cu toate acestea, expertul militar rus Konstantin Sivkov a declarat miercuri pentru Interfax că numai patru persoane au supravieţuit.
Generalul Serghei Şoigu a făcut această declaraţie în oraşul-port Severomorsk (regiunea Murmansk/Arctica), unde submarinul destinat să studieze mediile marine şi fundul oceanelor a sosit după dezastru. Severomorsk este baza Flotei ruse a Nordului.
Incidentul s-a produs în apele teritoriale ruse în Marea Barents, a precizat ministrul. Într-o declaraţie anterioară transmisă de mass-media de stat, ministrul apărării indicase că submarinul efectua cercetări ştiinţifice atunci când a avut loc incidentul luni.
Kremlinul acuzat de mușamalizare a tragediei
O parte din presa rusă a criticat Kremlinul pentru lipsa de transparență din acest caz, lăsând de înțeles că s-a încercat o mușamalizare a tragediei. Unele publicații ruse au făcut comparații între submarinul din Marea Barents și tragedia Kursk sau dezastrul de la Cernobîl, relatează Reuters.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, incendiu, submarin, marea barents,
Dată publicare:
04-07-2019 13:18