Primele imagini cu submarinul nuclear Loșarik după tragedie. Anunț în premieră al Rusiei

Submarin Loșarik
Getty

Sistemul de propulsie nucleară al submarinului rus la bordul căruia s-a produs luni, în Marea Barents, un incendiu în care au murit 14 membri ai echipajului, nu a fost afectat în urma incidentului, a declarat joi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. 

"Unitatea de propulsie nucleară a submersibilului este complet izolată", a spus Şoigu, citat de agenţia RIA Novosti.

Este pentru prima dată când autorităţile ruse confirmă că submarinul în cauză avea un sistem de propulsie nucleară, deși presa rusă a scris imediat după  tragedie că submarinul este unul nuclear.

Shoigu a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni de lucru cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care l-a primit înainte de a pleca în Italia, pentru a afla primele rezultate ale investigaţiei.

Titularul Apărării a subliniat că, datorită acţiunilor echipajului pentru protejarea unităţii nucleare a submarinului, aceasta este "complet funcţională".

Citește și
rusia submarin
Incendiu la bordul unui submarin rus, nuclear: 14 persoane au murit
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Cauza principală a incidentului a fost stabilită: a izbucnit un incendiu în compartimentul bateriilor, care s-a extins mai apoi", a spus ministrul rus.

El a declarat de asemenea că primele estimări ale avariilor lasă să se întrevadă posibilitatea reparării submarinului într-un timp "destul de scurt".

Potrivit presei, este vorba de submersibilul AS-12, cunoscut şi sub numele de "Loşarik", cu o capacitate de coborâre la adâncimi de până la 6.000 de metri.
 

Primele imagini cu submarinul Loșarik după incendiu
 

Agenția TASS a publicat primele imagini cu submarinul Loșarik în Severomosrk după incendiu. În imagini acesta este  flancat de un remorcher și de submarinul nuclear BS-136 Orenburg.

 

Lista morților 


Dolonsky Denis Vladimirovich - Erou al Rusiei, căpitan de rang I
Filin Nikolai Ivanovich - Erou al Rusiei, căpitan de rang I
Abankin Vladimir Leonidovich - căpitan de rang I
Andrei Vladimirovich Voskresensky - căpitan de rang I
Ivanov Konstantin Anatolyevich - căpitan de rang I
Oparin Denis Aleksandrovich - căpitan de rang I
Somov Konstantin Yuryevich - căpitan de rang I
Avdonin Alexander Valerievich- căpitan de rang II
Danilchenko Sergey Petrovich - căpitan de rang II
Solovyov Dmitry Alexandrovich- căpitan de rang II
Vasilyev Alexander Sergeevich - locotenent colonel
Kuzmin Viktor Sergeevic - căpitan de rang III
Vladimir Sukhinichev - căpitan de rang III
Dubkov Mikhail Igorevich - locotenent-comandor

 

Rusia: Detaliile anchetei - ”secret de stat”
 

Kremlinul a anunţat miercuri că detaliile anchetei tragediei, în care au murit 14 militari de rang înalt, între care doi Eroi ai Rusiei, nu vor fi făcute publice, fiind "secret de stat".

În acelaşi timp, ministrul rus al Apărării, care s-a deplasat miercuri la locul catastrofei, în Severomosrk, zona artică rusă, a confirmat că există mai mulţi supravieţuitori, fără a preciza numărul acestora.

Cu câţiva ani în urmă, Pentagonul declarase că AS-12 reprezintă un dispozitiv de sabotaj care poate fi folosit pentru a distruge infrastructura subacvatică, notează Novaia Gazeta.

Cei 14 marinari, între care şapte căpitani de rangul I, dintre care doi erau Eroi ai Rusiei, şi-au pierdut viaţa aparent în urma inhalării de vapori toxici emanaţi de incendiu, care a fost stins prin ”acţiunile curajoase” ale echipajului, au indicat autorităţile ruse.
 

Există și supraviețuitori
 

Unii membri ai echipajului au reuşit să supravieţuiască, a indicat armata rusă. ”14 marinari au murit, ceilalţi au supravieţuit” a indicat ministrul apărării rus Serghei Şoigu, fără precizeze numărul supravieţuitorilor şi componenţa exactă a echipajului.

Cu toate acestea, expertul militar rus Konstantin Sivkov a declarat miercuri pentru Interfax că numai patru persoane au supravieţuit.

Generalul Serghei Şoigu a făcut această declaraţie în oraşul-port Severomorsk (regiunea Murmansk/Arctica), unde submarinul destinat să studieze mediile marine şi fundul oceanelor a sosit după dezastru. Severomorsk este baza Flotei ruse a Nordului.

Incidentul s-a produs în apele teritoriale ruse în Marea Barents, a precizat ministrul. Într-o declaraţie anterioară transmisă de mass-media de stat, ministrul apărării indicase că submarinul efectua cercetări ştiinţifice atunci când a avut loc incidentul luni.

 

Kremlinul acuzat de mușamalizare a tragediei

 

O parte din presa rusă a criticat Kremlinul pentru lipsa de transparență din acest caz, lăsând de înțeles că s-a încercat o mușamalizare a tragediei. Unele publicații ruse au făcut comparații între submarinul din Marea Barents și tragedia Kursk sau dezastrul de la Cernobîl, relatează Reuters.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reacția lui Putin după tragedia misterioasă din M. Barents. 7 căpitani și 2 eroi ai Rusiei, morți
Reacția lui Putin după tragedia misterioasă din M. Barents. 7 căpitani și 2 eroi ai Rusiei, morți

Vladimir Putin a reacționat după tragedia din Marea Barents unde luni 14 ruși şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la bordul unui ”submarin de cercetări” al armatei ruse. Printre morți se află 7 căpitani și 2 ”eroi ai Rusiei”, a precizat Putin.

Incendiu la bordul unui submarin rus, nuclear: 14 persoane au murit
Incendiu la bordul unui submarin rus, nuclear: 14 persoane au murit

Un incendiu declanșat la bordul unui submarin al Marinei rusești a ucis 14 membri ai echipajului, relatează BBC, citând presa rusă.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.