Rusia anunță că va trimite parașutiști la Cernobîl „pentru a proteja” centrala
Dintre obiectivele ucrainene capturate de ruși, stârnește mare îngrijorare centrala nucleară de la Cernobîl, unde în 1986, a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie.
Agențiile de specialitate se tem acum de un episod similar, dacă situația scapă de sub control. Deja, agenția nucleară din Ucraina a emis o alertă de radiații, la un nivel ridicat, provocat de mișcările trupelor militare în zonă. Rusia susține însă, că radiațiile sunt la un nivel normal, și anunță că va trimite și parașutiști, "pentru a proteja" centrala.
Trupele rusești au capturat rapid unul dintre cele mai importante obiective strategice, aflat la nici doua ore de capitala Ucrainei. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost ocupată de tancuri rusești, iar personalul, luat ostatic. „Este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a anunțat președintele ucrainean.
Deși nu au fost semnalate distrugeri, după aproape 12 ore de la capturare, Agenția Nucleară Ucraineană a emis o alertă de radiații extinse în zona respectivă.
Denys Shmyhal, prim-ministru Ucraina: „Toată infrastructura de la centrala nucleară de la Cernobîl este controlată de militarii ruși. Autoritățile care administrează perimetrul susțin că nu sunt distrugeri”.
La scurt timp, ministrul rus al Apărării a negat ca nivelul de radiații ar fi crescut. De altfel, Rusia a anunțat că va trimite și parașutiști în zonă.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia: „S-a ajuns la o înțelegere cu membrii din batalionul de securitate ucrainean aflat la centrala nucleară pentru ca ei să păzească în continuare componenta energetică si sarcofagul centralei de la Cernobîl. Acțiunea comună a parașutiștilor ruși și a batalionului de securitate din Ucraina reprezintă o garanție că grupuri de teroriști nu vor profita de situația din țară pentru a pune la cale o provocare nucleară”.
Autoritățile de la Kiev au explicat că nivelul crescut al radiaților a fost provocat de praful radioactiv care s-a ridicat în aer din cauza tancurilor și elicopterelor rusești care au intrat în perimetrul centralei.
Silviu Gurlui, conferențiar Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași: „Zona aceea este impregnată cu radionucliți, sunt în sol, sunt în aer, sunt în vegetație, în funcție de cum au fost răspândite de curenții de aer. Orice incendiu, orice agresiune umană în acel loc ar putea duce la un dezastru pentru toți și pentru cei din jur. În sarcofag, după unele estimări, sunt peste 200 de tone de uraniu, plutoniu, lichid radioactiv, praf radioactiv”.
Momentan, însă, autoritățile române spun că nu avem niciun motiv de îngrijorare.
Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: „Potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN, nu există o înregistrare de creştere de nivel de radiaţii pe teritoriul României”.
În aprilie 1986, unul dintre reactoarele nucleare de la Cernobîl a explodat trimițând nori radioactivi în toată Europa. A fost cel mai mare dezastru nuclear.
Acum, perimetrul care înconjoară centrala de la Cernobîl se întinde pe 2.600 de kilometri pătrați de pădure care înconjoară sarcofagul ce protejează reactorul. Suprafața ajunge până la granița cu Belarus. În Ucraina sunt în funcțiune patru centrale nucleare cu 15 reactoare.