Incendiu de proportii la o manastire din Tulcea. Localnicii au reusit sa salveze carti vechi de mai bine de 300 de ani

24-11-2014 07:37


Flacari uriase s-au inaltat la manastirea Vovidenia, din Tulcea. Trei chilii au fost mistuite de un incendiu devastator. O maicuta, care locuia intr-una din ele, s-a tarat pana afara si a strigat dupa ajutor.

Intr-un exemplu impresionant de solidaritate si curaj, localnicii au intrat in incaperile inghitite de valvatai si au scos de acolo icoane si carti vechi de mai bine de 300 de ani. Dezastrul a pornit din cauza unui cos necuratat.

S-a inrosit cerul deasupra manastirii Vovidenia ca intr-o scena din Apocalipsa. Valvataile au izbucnit in chilia unei maicute de 82 de ani, care a reusit sa se salveze in ultimul moment.

Acoperisul din stuf si elementele de rezistenta ale cladirii s-au aprins imediat. In sat s-au tras clopotele, iar localnicii au sarit sa dea o mana de ajutor.

In tot acest timp, maicutele, cu icoanele in maini, inaltau rugi fierbinti. Pompierii s-au luptat cu focul mai bine de 5 ore.

Bunurile salvate de localnici, printre care icoane de peste 300 de ani si carti religioase vechi, reprezinta adevarata comoara a manastirii, a carei constructie a inceput in secolul XVII. Obiectele valoreaza peste 200.000 de euro.

Durerea maicutelor este cu atat mai mare cu cat, pe 4 decembrie, manastirea Vovidenia umeaza sa-si celebreze hramul.

Un incendiu de proportii a mai distrus lacasul in urma cu cativa ani. Atunci, o maicuta a sfarsit carbonizata.

VIDEO PROTVPLUS.RO