Incendiile de miriște, provocate adesea de oameni. Ce amendă riscă persoanele care dau foc vegetației
Intervenție mai puțin obișnuită în Mureș. Autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență patrulează pe ulițele din mai multe sate pentru a informa asupra pericolelor arderilor de vegetație necontrolate.
Situațiile descoperite în teren arată că, de cele mai multe ori, oamenii sunt cei care aprind focurile și apoi le scapă de sub control. De aici până la tragedii, soldate chiar cu pierderi de vieți omenești, este doar un pas.
Autospeciale ISU au avertizat de pericolul la care se expun oamenii în cazul arderilor de vegetație. Numai în județul Mureș, în ultimele luni, pompierii au fost solicitați la sute de cazuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citește și Două noi cazuri de variola maimuței, confirmate în România
Gagyi Mihai, comandant Detașament Pompieri Târgu Mureș: „Am înregistrat un număr de peste 430 de incendii de vegetație, incendii care din nefericire s-au propagat atât la gospodării, cât și la parcuri auto, iar pagubele au fost destul de însemnate. Totodată, în anii precedenți s-au înregistrat din nefericire și victime omenești. Aceste incendii de vegetație sunt scăpate de sub control, acest lucru se observă și la nivel internațional, unde incendiile de vegetație au făcut pagube însemnate și pierderi de vieți omenești.”
De cele mai multe ori, oamenii sunt cei care dau foc la vegetația uscată, apoi nu mai pot controla flăcările și urmează dezastrul, mai ales vara, pe temperaturi caniculare.
Localnic: „Nu se pot urmări. De obicei, nopatea se dă foc”.
Localnic: „Focul acum, vara, în căldura asta fuge”.
Localnic: „N-ai voie să dai foc acum, că e căldură mare și ni se aprind casele”.
Localnic: „Se pot aprinde casele. Am înțeles să nu se dea foc la vegetație. Mă gândeam că asta urmează să anunțe, că e periculos vara”.
Arderea de vegetație este contravenție și se pedepsește cu o amendă de 2.500 de lei. Cei care vor să își curețe terenurile cu ajutorul focului trebuie să obțină un permis de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al autorităților locale.