Încă o generație de copii-cobai pentru politicieni. Val de schimbări în noul an școlar

Ultima actualizare: 09-09-2019 20:04

Va fi anul marilor schimbări, de la grădiniță până la final de liceu, spun experții în educație, care privesc precaut noutățile recent introduse în sistem de responsabilii din învățământ.

În doar câteva luni a apărut o programă nouă, la grădinițe și creșe. Sistemul de admitere în liceu a devenit mai strict, iar pentru Bacalaureat se discută intens varianta testelor grilă pentru mai multe materii.

Copiii români chiar sunt materia primă perfectă, într-un sistem perfectibil. Testele arată că 96% dintre cei de 5 ani, evaluaţi de comisiile de specialişti, au intelectul, memoria şi abilităţile fizice ale puştilor mai mari cu un an. Din acest punct, ține de cei care dirijează regulamente, norme şi legi să le dea instrumente să crească. Atenţie, din acest an renunţăm la ideea să-i învăţăm să scrie şi să citească încă din grupa mare.

Cei 700.000 de preşcolari sunt o nouă generație-test a Ministerului Educaţiei, care, după 10 ani, a schimbat programa pentru grădiniţă. Să sperăm că în bine, pentru că e mai mult timp rezervat jocului liber şi activităţilor de dezvoltare personală.

Pe elevii de clasa a doua, a patra şi a şasea îi aşteaptă evaluări cu subiect unic pe ţară. Rezultatele vor fi analizate la fiecare doi ani, pentru a vedea cât de eficienţi sunt profesorii clasei. Dacă iniţial un sfert dintre copii iau sub 5 şi lucrurile nu se îndreaptă, dascălii vor da explicaţii şi vor veni cu un plan de compensare pentru şcolarii mai slabi.

Creşte miza şi la admiterea în clasa a noua. Pe ultima sută de metri, ministrul interimar a semnat ordinul care-i împarte pe absolvenţii de gimnaziu, după examen, în două categorii. Cei care au sub 5 pot merge doar la o şcoală de meserii. Peste 5, sunt primiţi la liceu. Din 2020, apare un uşor avantaj pentru elevii care fac contestaţii. Când diferenţa între două echipe de corectori e peste un punct, va fi întrunită o a treia comisie. Până acum, nu se făcea acest lucru decât peste un punct şi jumătate.

Daniel Breaz, ministrul Educației: „Nicidecum învăţământul profesional nu taie aripile unui tânăr.  Întotdeauna e loc de mai bine pentru dotări”.

Pentru Bacalaureatul din 2020, e în lucru proiectul subiectelor grilă pentru mai multe materii - o soluţie verificată de teste internaţionale, ca PISA, pentru a creşte obiectivitatea notării. În următoarea sesiune de vară apare, în premieră pentru Bacalaureat, limba chineză ca probă opţională.

Însă 27% dintre copiii români care învaţă la ţară abandonează studiile până în clasa a opta. Ministrul Daniel Breaz a fost luni la școala cea nouă din satul Germanești, Ilfov. Clădirea a costat 1,2 milioane de euro, dar e un exemplu rarisim în mediul rural. Mandatul interimar ia sfârşit într-o săptămână. Educaţia va primi aşadar un nou ministru, cel cu numărul 26, în 30 de ani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO