A început școala. Pentru prima dată din 1990, numărul elevilor a scăzut sub 3 milioane


Ultimul update: Luni 09 Septembrie 2019 13:34
Data publicarii: Luni 09 Septembrie 2019 13:00
Categorie: Stiri Sociale

A sunat clopoțelul pentru 2.800.000 de elevi și preșcolari. Este pentru prima dată din 1990 când numărul elevilor scade sub 3 milioane.

Cu entuziasm sau anumite rezerve, copiii și-au cunoscut dascălii ori i-au revăzut după vacanță și au speranțe mari pentru acest an.

Va fi unul al marilor schimbări, spun specialiștii în educație, după câteva luni în care ministerul a pus pe tapet o nouă programă pentru cei mici - a modificat admiterea la licee și a dat frâu liber universităților să se adapteze pieței muncii.

Forfotă, zâmbete, emoții - unele copleșitoare, mai ales pentru cei care au venit pentru prima dată la școală în clasa pregătitoare. Alții, cu mai multă experiență, au trăit bucuria revederii cu profesorii și colegii, după aproape trei luni de vacanță.

Aceasta a fost atmosfera din curțile unităților de învățământ din toată țara. Cu flori, uniforme, rochițe și costume pentru băieți, toată lumea este pregătită de școală. Sunt însă și copii care mărturisesc că nu le-a ajuns vacanța.

”Nu știu ce să spun în prima zi, a trecut așa repede. Mă așteptam să înceapă în 15 septembrie, mai aveam puțin acolo nevoie de vacanță”.

A fost frumos, doar că mi-a fost dor de școală și nu prea am vrut să avem vacanță. Dor de școală, de colegi, de doamna și mi-au lipsit cunoștiințele pe timp de vacanță”.

Festivitățile de deschidere au început cu așteptări mari și ambiții imense, iar până să treacă la lecții, elevii și-au împărtășit experiențele din vacanță. Apoi și-au întâmpinat profesorii cu zâmbete, flori și îmbrățișări.

Pe margine, părinții își imaginau cum va arată viitorul copiilor lor, i-au ținut de mână și le-au dat încredere în acest început.

La una dintre cele mai căutate școli din București, Ferdinand 1, unde directorul a fost premiat în 2017 de ambasada Statelor Unite la București pentru bunele practici în educație - a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

Cu ochii carpiti de somn și intimidați de marile schimbări din viață lor, preșcolarii au izbucnit în lacrimi când a fost vorba să se despartă de părinți. Începutul de an școlar a fost emoționant și pentru cei 1000 de elevi ai Colegiului Sfântul Iosif din Capitală.

La Sibiu, soția președintelui, Carmen Iohannis, a fost alături de elevii săi la deschiderea anului școlar: ”Sperăm să ne bucurăm în continiuare de descoperirea noului, să fim entuziaști până la sfârșit și să avem multă răbdare unii cu alții”.

Cei peste 2.800.000 de elevi care au început școalăa au fost așteptați de 215.000 de profesori. Urmează 35 de săptămâni de cursuri, organizate în două semestre și 3 vacanțe. În plus, elevii din clasele 1-4 vor avea o vacanță suplimentară în octombrie.

 

Florentin Pandele, nou discurs cocoțat pe un scaun, în fața elevilor
Ministrul Educației: ”Avem mai puțin de 4.000 de clădiri care nu au autorizația ISU”
Google a creat un Doodle special pentru a marca deschiderea noului an școlar
VIDEO PROTVPLUS.RO