În România se vinde dulceaţă de măceşe româneşti, fabricată în țări străine
Sute de tone de măceșe românești vor ajunge și anul acesta în țările Uniunii Europene. La noi, prea puțini transformă aceste fructe bogate în vitamina C în gemuri și dulcețuri, așa că producția este trimisă în mare parte la export.
Măceșele se întorc, însă, în țară sub formă de ceaiuri și preparate alimentare, care se vând foarte bine în magazinele cu produse bio.
În Balș - județul Olt, măceșii din plantaţiile ocolului silvic sunt plini de fructe roşii, bogate în vitamina C. Producţia este mai mare decât anul trecut, spun silvicultorii. Până acum s-au strâns aproape 50 de tone, iar recoltatul nu s-a încheiat.
Gerard Matei, Inginer: "Pentru a ajunge la export, măceşele trebuie să fie sănătoase, culoarea roşu - portocaliu. În cazul în care au codiţe de genul celei de aici, îndepărtăm."
Daniel Ioana, culegător: "Câte kilograme de măceşe culegeţi pe zi? În jur de 20-30 de kilograme."
Numai din Olt vor pleca în străinătate 160 de tone de măceşe. De pe urma lor, Direcţia Silvică speră să câştige un milion de lei.
George Vile, Purtător de Cuvânt Direcția Silvică Olt: "Preconizam să avem un profit de 10-20%, dar intenţia noastră nu e neapărat profitul. Profitul adus salvează lemnul care ar trebui exploatat."
Şi Direcţia Silvică din Bistriţa-Năsăud trimite măceşe la export.
Reprezentant Direcţia Silvică din Bistriţa-Năsăud: "Marfa e foarte bună, să ştiţi, şi are un randament foarte bun pentru că se vede că e destul de coaptă. Ea are randament bun la dulceaţă."
Simion Bodor, Director centru de colectare măceșe: "Măceşele sunt căutate destul de mult la export pe relaţia Germania pentru că acolo se folosesc ca şi medicamente şi pentru dulceţuri şi alte produse."
Şi din Sălaj vor fi culese 50 de tone de măceşe.
Dănuț Fogoș, Director Direcția Silvică Sălaj: "Se vor livra pe piaţa externă şi în stare congelată. Aşa este cerinţa furnizorului. Preţul de pornire a licitaţiei a fost de 1.100 de euro pe tonă."
Măceşele pleacă la export pentru că în România nu există suficiente fabrici de procesare, deşi ar exista cerere pentru podusele lor. Dulceaţă de măceşe româneşti, fabricată în Austria, este la mare căutare în magazinele care vând produse bio. Un borcan costa 17 lei.
Alina Varadi, reprezentant magazin: "Tot ceea ce vine pe rafturile noastre vine din Austria, dulceaţă din măceşe certificată, bineînţeles la un preţ suficient de mare încăt să ne arate şi buzunarele goale la final."
Măceşele se pot consuma şi crude, în salate, dacă le sunt scoşi sâmburii sau sub formă de ceai, tinctură sau chiar vin de măceşe. Ceaiul de măceşe întărește sistemul imunitar şi ajută în dieta de slăbire.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!