România a cerut sprijin ”tehnic și financiar” de la UE pentru a reduce efectele pestei porcine. VIDEO

viorica dancila
Pro TV

Comisarul european Phil Hogan se va afla în Bucureşti şi Cluj Napoca, joi şi vineri, pentru discuții cu premierul, cu ministrul Agriculturii şi cu fermieri români.

Comisarul european Phil Hogan s-a întâlnit joi dimineață cu premierul Viorica Dăncilă.

Declarațiile făcute de Viorica Dăncilă după întâlnire:

- Am avut onoarea şi plăcerea de a-l primi la Palatul Victoria pe Phil Hogan.

Citește și
vie, struguri
Deveniţi în timp o marfă rară, strugurii de masă româneşti vor fi şi mai puţini anul acesta
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

- Anterior, am conlucrat cu domnul comisar în Parlamentul European şi am avut discuţii constructive în calitatea mea de fost vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European

- Sunt convinsă că acum, în calitate de premier, vom continua să avem aceeaşi deschidere a dialogului pe tema agriculturii româneşti şi comune.

- Am prezentat domnului comisar o serie de acţiuni întreprinse la nivel guvernamental, al cărei scop e dezvoltarea unei agriculturi competitive.

- Pentru prima dată, am alocat la timp subvenţiile pentru agricultură.

- Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii. Ne-am propus 2 milioane de hectare irigate în următorii 2 ani.

- De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului naţional anti-grindină. Am prezentat domnului comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine, cu efecte în plan economic şi social. În acest context, am solicitat domnului comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină l-a avut asupra agriculturii româneşti.

- Asistența europeană e foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Datele statistice arată că agricultura a contribuit consistent la creşterea economică a României.

- Am discutat despre obiectivele majore ale României pe durata mandatului preşedinţiei României la consiliul UE. În acest sens, politica agricolă comună, alături de politica de coeziune, joacă un rol important în a genera creştere economică.

Declarațiile făcute de Phil Hogan după întâlnirea cu Viorica Dăncilă

- Sunt foarte bucuros să vă accept invitația în România. Mă pregătesc pentru ca România să preia preşedinţia Consiliului European din ianuarie.

- România e o ţară europeană foarte puternică.

- Am avut discuţii importante cu privire la poporul român.

- Vă mulţumesc pentru sprijinul cu privire la politica agricolă

- Guvernul României a fost un susţinător puternic ai politicilor tradiţionale de coeziune. Iar acest sprijin este apreciat şi se va ţine cont de el când se va discuta bugetul pe următorii ani.

- Actuala politică rurală a avut mare succes. Aveţi una dintre cele mai mari rate de absorbire a fondurilor UE cu privire la devoltarea rurală - 40%.

- Comisarul Creţu a făcut o treabă foarte bună pentru a creşte fondurile pentru România.

- Despre pesta porcină: ne-am exprimat îngrijorarea despre cum se desfăşoară evenimentele. Faptul că am detectat peste 800 de focare arată că sistemul de detecţie funcţionează bine, dar am discutat despre ce putem face pentru a eradica boala.

- Nu este uşor să facem asta rapid în România. Am căzut de acord să intensificăm eforturile pentru a ţine boala sub control şi pentru a ajuta fermierii să treacă peste aceste momente.

- Am alocat 2 milioane de euro pentru Direcţia sanitar-veterinară

Programul lui Phil Hogan în România

Potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, înaltul oficial european are programate, joi, la Bucureşti, întâlniri cu premierul Vasilica-Viorica Dăncilă şi cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, dar şi cu membri ai comisiilor pentru afaceri europene şi, respectiv, pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul României.

De asemenea, comisarul Hogan va avea o întâlnire cu membri ai comunităţii fermierilor din Români şi va vizita ferma Agroserv Măriuţa, din localitatea Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa.

Alături de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi de ministrul Agriculturii Petre Daea, comisarul european Phil Hogan se va afla vineri, începând cu ora 10:00, la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai, Cluj-Napoca, unde va încheia seria întâlnirilor oficiale cu un dialog cu cetăţenii pe tema "Un buget modern pentru o Uniune mai puternică".

Ulterior, cei doi comisari europeni vor susţine o declaraţie de presă comună.

Comisarul Phil Hogan are în continuare în program participarea la Festivalul Recoltei, o vizită la Crama Salina-Turda şi o vizită la ferma Mociu, judeţul Cluj.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cultivatorii de hamei vând recolta aproape instantaneu berarilor. Cât costă o plantaţie
Cultivatorii de hamei vând recolta aproape instantaneu berarilor. Cât costă o plantaţie

Plantațiile de hamei - care înainte de '89, aduceau României venituri importante - aproape că au dispărut.

Deveniţi în timp o marfă rară, strugurii de masă româneşti vor fi şi mai puţini anul acesta
Deveniţi în timp o marfă rară, strugurii de masă româneşti vor fi şi mai puţini anul acesta

Viticultorii renunţa la plantaţii, pentru că acestea au nevoie de o întreţinere costisitoare. Strugurii de masă din import sunt mai ieftini decât cei româneşti.

Invazie de omizi în Dolj. Sunt cu miile în pomii fructiferi, în viţa de vie, dar şi în casele oamenilor
Invazie de omizi în Dolj. Sunt cu miile în pomii fructiferi, în viţa de vie, dar şi în casele oamenilor

Sudul judeţului Dolj a fost invadat de omizi. Sunt cu miile în pomii fructiferi, în viţa de vie, însă intră şi în casele oamenilor. Specialiştii spun că vremea din ultima perioadă a favorizat înmulţirea insectelor.

"Diamantele pământului" din România se vând la export și cu 3.000 de euro kilogramul

Diamantele pământului, aşa cum mai sunt numite parfumatele trufe atrag tot mai mulţi romani spre afaceri profitabile.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.