România a cerut sprijin ”tehnic și financiar” de la UE pentru a reduce efectele pestei porcine. VIDEO


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 13 Septembrie 2018 07:27
Categorie: Stiri actuale
viorica dancila

Comisarul european Phil Hogan se va afla în Bucureşti şi Cluj Napoca, joi şi vineri, pentru discuții cu premierul, cu ministrul Agriculturii şi cu fermieri români.

Comisarul european Phil Hogan s-a întâlnit joi dimineață cu premierul Viorica Dăncilă.

Declarațiile făcute de Viorica Dăncilă după întâlnire:

- Am avut onoarea şi plăcerea de a-l primi la Palatul Victoria pe Phil Hogan.

- Anterior, am conlucrat cu domnul comisar în Parlamentul European şi am avut discuţii constructive în calitatea mea de fost vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European

- Sunt convinsă că acum, în calitate de premier, vom continua să avem aceeaşi deschidere a dialogului pe tema agriculturii româneşti şi comune.

- Am prezentat domnului comisar o serie de acţiuni întreprinse la nivel guvernamental, al cărei scop e dezvoltarea unei agriculturi competitive.

- Pentru prima dată, am alocat la timp subvenţiile pentru agricultură.

- Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii. Ne-am propus 2 milioane de hectare irigate în următorii 2 ani.

- De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului naţional anti-grindină. Am prezentat domnului comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine, cu efecte în plan economic şi social. În acest context, am solicitat domnului comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină l-a avut asupra agriculturii româneşti.

- Asistența europeană e foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Datele statistice arată că agricultura a contribuit consistent la creşterea economică a României.

- Am discutat despre obiectivele majore ale României pe durata mandatului preşedinţiei României la consiliul UE. În acest sens, politica agricolă comună, alături de politica de coeziune, joacă un rol important în a genera creştere economică.

Declarațiile făcute de Phil Hogan după întâlnirea cu Viorica Dăncilă

- Sunt foarte bucuros să vă accept invitația în România. Mă pregătesc pentru ca România să preia preşedinţia Consiliului European din ianuarie.

- România e o ţară europeană foarte puternică.

- Am avut discuţii importante cu privire la poporul român.

- Vă mulţumesc pentru sprijinul cu privire la politica agricolă

- Guvernul României a fost un susţinător puternic ai politicilor tradiţionale de coeziune. Iar acest sprijin este apreciat şi se va ţine cont de el când se va discuta bugetul pe următorii ani.

- Actuala politică rurală a avut mare succes. Aveţi una dintre cele mai mari rate de absorbire a fondurilor UE cu privire la devoltarea rurală - 40%.

- Comisarul Creţu a făcut o treabă foarte bună pentru a creşte fondurile pentru România.

- Despre pesta porcină: ne-am exprimat îngrijorarea despre cum se desfăşoară evenimentele. Faptul că am detectat peste 800 de focare arată că sistemul de detecţie funcţionează bine, dar am discutat despre ce putem face pentru a eradica boala.

- Nu este uşor să facem asta rapid în România. Am căzut de acord să intensificăm eforturile pentru a ţine boala sub control şi pentru a ajuta fermierii să treacă peste aceste momente.

- Am alocat 2 milioane de euro pentru Direcţia sanitar-veterinară

Programul lui Phil Hogan în România

Potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, înaltul oficial european are programate, joi, la Bucureşti, întâlniri cu premierul Vasilica-Viorica Dăncilă şi cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, dar şi cu membri ai comisiilor pentru afaceri europene şi, respectiv, pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul României.

De asemenea, comisarul Hogan va avea o întâlnire cu membri ai comunităţii fermierilor din Români şi va vizita ferma Agroserv Măriuţa, din localitatea Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa.

Alături de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi de ministrul Agriculturii Petre Daea, comisarul european Phil Hogan se va afla vineri, începând cu ora 10:00, la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai, Cluj-Napoca, unde va încheia seria întâlnirilor oficiale cu un dialog cu cetăţenii pe tema "Un buget modern pentru o Uniune mai puternică".

Ulterior, cei doi comisari europeni vor susţine o declaraţie de presă comună.

Comisarul Phil Hogan are în continuare în program participarea la Festivalul Recoltei, o vizită la Crama Salina-Turda şi o vizită la ferma Mociu, judeţul Cluj.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO