În Maramureș, gospodarii au aprins deja afumătorile. Produsele tradiționale sunt la mare căutare în Europa
Miroase deja a Crăciun pe ulițele din Maramureș, unde gospodarii au aprins afumătorile.
Înăuntru atârnă în bătaia fumului de fag cârnații, slănina și cosțitele care vor ajunge pe mesele multor români. Primii au fost cei din străinătate care au făcut comenzi din timp.
În prima tranșă au intrat cârnații. Așteaptă cuminți la rând jamboanele, slănina și costițele care stau deocamdată în saramură. Rudele din Italia și Anglia ale gospodarului au sunat deja acasă să spună ce poftesc. Oricâte drumuri ar bate prin lumea largă, tot nu găsesc gustul copilăriei.
Ioan Șișeștean: „Pentru familie facem și pentru prieteni. Aceste ciolane sunt făcute ca din moși strămoși, fără aditivi, coloranți, ținute în saramură cât trebuie și culoarea e de la fum, lemn de esență tare, fag și carpen, 2-3 zile și mai punem o bucată de prun să le dea culoare”.
În vecini, alte trei afumători sunt deja ticsite.
Marius Rus: „Românul le prepară din timp și le vor pune pe masă de sărbători și le vor trimite și celor plecați din țară”.
Curg comenzile din Germania, Spania sau Franța și la această fabrică de mezeluri.
Ioan Tătăran, proprietar fabrică: „Produsele tradiționale, în primul rând, cârnați de casă, slănină afumată, costiță, tobă, caltaboș și jumări care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun”.
Ca să nu-și piardă clienții fideli, proprietarii fabricii nu au scumpit marfa deși cheltuielile lor - cu carburanții, gazul și curentul - au crescut. Un kilogram de slănină costă tot 20 de lei ca anul trecut, caltaboșul și toba 25, iar carnații sunt 40 de lei kilogramul. Mezelurile crud uscate sunt cele mai scumpe.
Sursa: Pro TV
Etichete: maramures, afumati, tobă, caltaboș, cârnați,
Dată publicare:
02-11-2021 19:25