În ce stadiu se află sistemul de irigații al României, care ne-ar salva mâncarea de secetă. Daea promite că nu va pierde apă
În plin sezon agricol, seceta mușcă tot mai mult din culturile de pe câmpuri. Ministrul Daea a prezentat joi stadiul în care se află sistemul de irigații al țării, cel care ne-ar salva producțiile în anii secetoși.
Cel puțin pe hârtie, la canalele pe care ar trebui să curgă apă spre culturi se lucrează de zor. Și până în 2027 ar urma să irigăm cu un milion de hectare mai mult decât o facem acum. Dar și mai bine. Petre Daea promite sisteme performante, care consumă puțin și nu pierd nicio picătură de apă.
Peste 100.000 de hectare ar putea primi apă, la nevoie, din canalul de irigații Giurgiu-Răzmirești, dacă ar funcționa. De câteva luni, o mână de muncitori schimba plăcile de beton. Lucrează ocazional, când primesc bani de la minister. În jurul lor, văzute de sus, culturile pălesc, cu toate că Dunărea curge la mai puțin de un kilometru distanță.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: „Când ați început? Când le-ați reluat?”
Muncitor: „Cred că avem două săptămâni. Deci am lucrat anul trecut, pe tronsonul celălalt și cred că de două săptămâni s-a dat drumul aici. Nu ducem cu partea asta până sus, ne întorcem pe partea cealaltă, fundul, tot. Tot canalul. 68% e recondiționarea lui, nu e tot.”
Giurgiu-Răzmirești este unul dintre cele 31 de sisteme la care se lucrează, potrivit Ministerului Agriculturii.
13 județe vor avea canale reabilitate până în 2025
Teoretic, 13 județe vor avea, până în 2025, canale reabilitate, prin care să curgă apă spre culturi. Statul va da aproape 1,9 miliarde de lei. Alte 19 sisteme de irigații, din opt județe, sunt gata de funcționare, potrivit celor din Ministerului Agriculturii.
Sunt însă proiecte pe care ministrul Daea le-a promis și în trecut. Rezultatele n-au apucat să apară atunci. Iar predecesorii nu i-ar fi continuat munca, spune acelaşi Daea.
Deși nu vrea să spună ce recolte vom avea anul acesta, până când nu vom culege tot ce avem pe câmp, oficialul recunoaște că producțiile sunt mai mici, din cauza secetei. Orz avem mai puțin cu 20% față de anul trecut, la fel şi porumb estimează însă agricultorii. Grâul încă se recoltează.
Daniel Radu, agricultor: „Cam cu 20% mai puțin, dar e mai bun. Faptul că n-au fost atât de multe ploi a permis ca grâul să devină mai bun calitativ. Însă, dacă mai aveam încă o ploaie, cred că și randamentul era foarte bun.”
Situația provocată de secetă este dificilă și în România și în restul Europei
Oficial peste 200.000 de hectare sunt compromise. Situația este dificilă și în restul Europei. În acest ritm, penuria de apă va afecta jumătate dintre bazinele hidrografice ale Uniunii Europene, potrivit specialiștilor. În aceste condiții, comisarii europeni cer statelor membre să profite de apa uzată, care ar putea fi reutilizată pentru irigarea culturilor.
Cornel Popă, directorul general al ANIF: „Aceste ape se utilizează, ajung în Dunăre. Din Dunăre noi ne luăm apa și o ducem. Ajung într-un lac, într-o acumulare. O luăm de acolo și o folosim pentru irigat. Ajung într-un canal de irigații.”
Potrivit datelor Comisiei Europene, toată Uniunea tratează anual peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă, dar reutilizează 964 de milioane de metri cubi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, agricultura, mancare, sistem de irigatii,
Dată publicare:
04-08-2022 18:15