Peste 10 ani vom traversa Romania pe autostrada. Promisiunea de Anul Nou a Guvernului
Confom unui document publicat de Guvernul Romaniei, pana in 2023 am putea avea autostrazi care sa traverseze tara atat de la est la vest, cat si de la nord la sud.
Daca hartile desenate de expertii Guvernului au cat de cat o baza, pana in 2023 am putea avea o retea cel putin decenta de autostrazi fara a secatui bugetul. Strategia oficiala este ca pana in 2020 sa obtinem de la UE 4,8 miliarde de euro pentru astfel de lucrari, la care se vor adauga fonduri private. Statul promite, conform documentului, ca va da 750 de milioane de euro pe an pentru autostrazi, bani provenind din noua acciza pe carburanti, plus sume mai mici pentru parteneriate public-privat.
Ce se va construi cu acesti bani puteti vedea in harta de mai jos, provenind din acelasi document oficial. Cu linii continue sunt marcate proiectele pe care Guvernul pe care le include in tintele minime pentru 2023, cu linii intrerupte cele care ar putea sa nu fie totusi gata peste 10 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De fapt, pentru traseele de autostrazi marcate cu linii intrerupte Guvernul nu specifica nicio sursa de finantare in document, asa incat probabil ca e mai bine sa nu contati pe ele. Dar chiar si tintele minime ale planului guvernamental sunt impresionante , dat fiind ca pentru prima data tara ar putea fi traversata de la est la vest si de la nord la sud doar pe autostrada.
Mai mult, autoritatile promit ca, pentru prima data, “decizia privind noile tronsoane va fi luata prin consultare publica” si ca aceasta “trebuie asumata de toate partidele si sustinuta de viitoarele guvernari”.
“Dupa 100 de ani, provinciile istorice sunt unite si prin intermediul autostrazilor”, mai sustine documentul oficial, intitulat, de altfel, “Romania 100”. Harta cu tintele minime, adica reale, ii contrazice insa un pic pe autorii documentului: Bucovina si Maramuresul sunt in afara traseelor. E adevarat insa ca primele 15 orase din tara dupa Capitala vor fi incluse in viitoarele trasee, cum se lauda guvernantii.
Din pacate, nu e prima autostrada pe hartie pe care o promite un Guvern al Romaniei. Si in 2011 premierul, pe atunci Emil Boc, ne garanta pana in 2013 o autostrada de la Nadlac la Sibiu pana in 2013. Intre timp, termenul a fost mutat spre 2015. De asemenea, traseele preconizate in strategia anuntata acum de Guvern nu corespund cu Planul de Amenajare a Teritoriului National, votat de Parlament in 2006. De exemplu, Planul prevedea ca autostrada Bucuresti-Iasi sa treaca prin Focsani si Tecuci in vreme ce pe noile proiecte autostrada trece prin Brasov si Bacau. Din fericire, abaterile de la Plan nu trebuie sa treaca din nou prin Parlament, ci se adopta prin Hotarare de Guvern.
Asa ca deceniul care urmeaza ar putea fi cel in care Romania ar putea sa aiba, in fine, o retea moderna de autostrazi. Premierul, cel putin, se pare ca ia lucrurile in serios, dat fiind ca de curand a declarat ca de rezolvarea acestei probleme “tine cariera sa politica”. Subalternii, insa, se pare ca nu iau lucrurile la fel de serios, dat fiind ca au realizat anul acesta prima autostrada care poate fi parcursa in 7 minute si se pregatesc sa construiasca pasaje pentru ursi pe autostrada Lugoj-Deva.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, autostrada, accize, fonduri europene, strategie, constructii, infrastructura, sosele,
Dată publicare:
02-01-2014 14:48