Autoritatile nu vor sa plimbe ursul prin Apuseni. Autostrada, modificata pentru a proteja animalele
Ursii din Muntii Apuseni schimba planurile de constructie a autostrazilor din vestul tarii. Noile drumuri de viteza trebuie sa aiba pasaje care sa le permita animalelor salbatice sa ajunga nestingherite dintr-o parte in alta.
Comisia Europeana a descoperit ca noile autostrazi aflate in constructie in partea de vest a tarii deranjeaza ursii care traiesc in padurile din zona.
Autostrada Lugoj - Deva ar fi dat peste cap migratia ursilor intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca, asa ca proiectantul a venit cu solutia ca soseaua de mare viteza sa treaca printr-un tunel, astfel incat traseul natural al ursilor sa nu fie afectat. Potrivit acestuia este foarte greu sa inveti un animal salbatic sa isi schimbe drumul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Initial, autoritatile au anuntat ca vor construi tunele speciale pentru ursi pe sub autostrada.
"Este o problema de mediu invocata undeva la Comisia Europeana cu habitatul ursilor si au zis ca trebuie facuta pe sub autostrada o subtraversare. In octombrie, noiembrie rezolvam problema", spune in septembrie Dan Sova.
Organizatiile de mediu anunta ca in lipsa acestor pasaje, ursii si celelalte salbaticiuni vor fi impiedicati de soseaua de viteza sa mai mearga dupa hrana pe traseele pe care se obisnuisera.
Si daca pe autostrada Lugoj Deva inca nu au inceput lucrarile, autostrada Bucuresti Ploiesti a fost data in exploatare fara pasarele pentru lilieci si pasaje subterane pentru caprioare. Asa ca organizatiile de mediu au solicitat inchiderea circulatiei pe aceasta sosea pana la remedierea problemei.
In toate tarile se fac astfel de treceri pentru animalele salbatice. In Olanda exista peste 600 de pasaje peste toate autostrazile pentru animale salbatice, in special caprioare.