Imagini apocaliptice pe șosele. Sute de șoferi au rămas blocați din cauza viscolului


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 19:44
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2020 18:50
Categorie: Stiri actuale

Primul episod de vreme cu adevărat severă din această iarnă a colorat în roşu harta a 9 judeţe, iar în alte părţi meteorologii au emis coduri protocalii şi galbene.

Un front atmosferic rece a adus în România, zăpada la care mulţi nici nu se mai gândeau, iar schimbarea bruscă de temperatură a dat putere nebănuită vântului, care în zonele înalte a suflat cu aproape 200 de kilometri pe oră.

Deşi autorităţile au închis mai multe drumuri, în unele locuri, problemele de pe şosele, nu au putut fi evitate. Sute de oameni - care s-au aventurat în viscol, au fost salvaţi din acest coşmar, abia joi.

În Botoşani, şoferii prinşi în mijlocul viscolului - care a redus considerabil vizibilitatea - nu au mai putut înainta.

Mai multe TIR-uri au derapat pe şoseaua către Iaşi, iar traficul spre Suceava, pe drumul european 58, s-a blocat mai multe ore după ce o dubă a ajuns de-a curmezişul.

Șofer: "Au intrat pe contrasens şi au blocat circulaţia."

Șofer: "De trei ore stăm aici."

În nouă judeţe a fost toată noaptea cod roşu de viscol şi ninsori, iar în patru dintre ele drumurile au fost închise preventiv.

În Pasul Tihuța, unde nu s-au impus restricţii, problemele au apărut de cum s-a pornit viscolul. Un camion scăpat de sub control a nimerit în şanţ. Inclusiv TIR-urile echipate cu anvelope pentru iarnă au înaintat greu.

A fost dată alarma şi în Brăila

 

Polițist: "Având în vedere codul roşu care s-a institutit în judeţul Brăila, de vânt puternic şi viscol, toate drumurile naţionale sunt blocate."

Pentru aproape 30 de oameni blocaţi în nămeţi, pe drumul european 584 - în judeţul Brăila - salvarea a venit abia dimineaţa. Militarii de la ISU au găsit maşinile îngheţate, unele îngropate în zăpadă. O fotografie cu un salvator, cu hainele îngheţate - arata condiţiile vitrege pe care au trebuit să le îndure.

La prânz, multe din avertizările de vreme severă au expirat şi a mai rămas în vigoare doar un cod galben, în unele judeţe. Pe şosele îngheţate problemele au continuat.

În Constanța, viscolul a aruncat maşinile pe câmp ori în nămeţi

 

Vântul sufla cu o putere atât de mare încât toată zăpada de pe câmp este viscolita pe şosea iar vizibilitatea este zero. Foarte mulţi au ales să meargă pe jos şi şi-au abandonat maşinile.

Vântul a suflat cu peste 90 de km/h, iar șoferii au fost obligaţi să-şi abandoneze maşinile şi să meargă pe jos până în prima localitate pentru a se adăposti."

Greu le-a fost şi echipajelor de salvare. Ambulanţa nu a putut ajunge la o tânără de 17 ani însărcinată în 7 luni iar pentru transportul ei la spital a fost nevoie de intervenţia unui vehicul cu şenile.

La fel s-a procedat şi în Tulcea, în cazul unei femei care acuza o colică biliară şi trebuie dusă de urgenţă la medic.

Rău a fost şi pe şosele din Ialomiţa

 

Imaginaţi-vă cât de puternic a viscolit aici încât s-au format cuburi uriaşe de zapadă îngheţate ce efectiv au blocat un TIR. Vântul a spulberat zăpada, care ajunge la înălţimea cabinei camionului. Înaintru e un şofer ce aşteaptă ajutor de mai bine de 10 ore.

Șofer: „M-am luat după două maşini, nu am mai văzut nimic şi am derapat.”

Zece sinistraţi au suferit de frig şi în Buzău

 

Au avut noroc cu câţiva localnici care dimineaţă au ajuns la ei şi i-au adăpostit apoi într-o şcoală.

Șofer: „Am stat aproximativ 14-15 ore în zăpadă. Mi-a murit motorul."

Potrivit Ministerului Afacerilor interne - pe şosele îngheţate din România - au rămas blocate, noaptea trecută, 70 de maşini iar peste 650 de persoane au fost salvate.

Tags: zapada, viscol, ninsori,

Ce a provocat fenomenul neobișnuit care a devastat pădurea din Prahova
Zeci de șoferi din Constanţa și-au abandonat mașinile în câmp și au plecat pe jos:
Starea drumurilor din ţară. Toate șoselele din județul Tulcea sunt închise
VIDEO PROTVPLUS.RO