Licitatii trucate si rapoarte false, in proiecte cu bani UE. Contractele incheiate de CJ Suceava cu Siveco si Expert One
Corpul de Control al Ministrului Fonduriloe Europene a descoperit o ampla frauda din bani europeni in cazul a doua proiecte de e-guvernare implementate de Consiliul Judetean Suceava.
Comunicatul MFE:
Serviciul Corp Control, Anticoruptie si Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a doua proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de catre Consiliul Judetean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware si solutii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL si SC Siveco Romania SRL.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ancheta a constatat licitatii trucate si rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de catre Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI).
Valoarea totala a proiectelor se ridica la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fara TVA s-au cheltuit pentru IT. Concluziile raportului au fost inaintate catre Directia Nationala Anticoruptie.
Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO Romania SRL), si „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia sa achizitioneze o solutie informatica si componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primariile din localitatile judetului: registrul agricol, serviciul de taxe si impozite locale, serviciul financiar si cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.
In urma verificarilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli:
• nevoia de achizitii IT a fost creata artificial;
• oferte castigatoare neconforme si tratament neegal aplicat ofertantilor;
• criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicatie”;
• solutia informatica implementata nefunctionala in parametrii prevazuti in contract;
• raportari false.
In concluzie, Raportul constata faptul ca „ofertarea de conditii/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitatie, in scopul indeplinirii cerintelor caietului de sarcini, dar neindeplinirea acestora in final (avand concursul beneficiarului cat si al OIPSI) poate fi incadrata la sectiunea a 41-a „infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atat mai mult cu cat din start s-a creat o necesitate artificiala, iar solutiile tehnice difera desi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.
Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a institutiilor publice.
Sursa: Pro TV
Etichete: suceava, licitatie, fonduri europene, frauda, SIVECO,
Dată publicare:
14-10-2016 16:02