Cardul de sanatate a devenit o relicva nefunctionala la doar 2 ani de la lansare. Sistemul informatic, virusat de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

DIGITALIZAREA HOTIEI, partea I. Accesul la internet este unul dintre cele mai bune in Romania anului 2016, dar folosim informatica in relatia noastra cu statul? Vorbim astazi despre esecul serviciilor publice digitale.

Romania lui 2016 este un paradox. Avem cea mai mare viteza la internet din Europa. Peste 11 milioane de romani au acces la internet . Romanii, in schimb, sunt pe ultimul loc la utilizarea serviciilor digitale. Si asta nu pentru ca nu am fi investit in tehnologie- guvernul, administratia centrala a investit doar intre 2011 si 2015 peste un milliard de euro in diverse proiecte. Credeti ca stie in ce a investit? Nici la ora aceasta nu exista o evaluare exacta a beneficiilor aduse de aceste investitii.

Proiecte peste proiecte s-au facut in administratia romaneasca, sute de milioane de euro, bani cheltuiti in programe cu nume si intentii generoase, dar efecte indoielnice. Imaginea publica este dezastruoasa si, parca, ultimii 26 de ani au trecut degeaba peste birocratia romaneasca, iar asta se reflecta in calitatea vietii noastre. Pentru ca asta ar trebui sa faca un stat modern pentru contribuabilii sai - sa le usureze interactiunea cu functionarii, sa propuna o guvernare centrata pe cetatean si pentru cetatean.

In urma cu o luna, presedintele Senatului si-a reinnoit permisul de sofer, ocolind coada de o mie de persoane de la Directia Regim Permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor Bucuresti. In continuare Romania este tara cozilor la ghiseu, a stampilei si a tonelor de hartoage. Toate acestea inseamna timp, bani si un disconfort de care se pare ca nu vom scapa in curand.

Citește și
carduri de sanatate
"Boala" sistemului cardurilor de sanatate le da dureri de cap medicilor. Cum s-au trezit cu datorii uriase din cauza erorilor

De ce are statul nevoie de hartii
Florin Talpes este fondatorul unuia dintre cele mai mari companii de soft din Romania si creatorul celui mai vandut antivirus din lume.

Florin Talpes- CEO Bitdefender: “Trebuie neaparat hartii. Nu tableta, nu calculator. Trebuie neaparat sa vii sa stai, sa ne vedem fata in fata la ghiseu, nu prin E-identitati, identitati digitale. Trebuie neaparat sa vii cu plicul cu bani sa platesti taxa. Nu sa platesti tu inca o data prin internet banking, folosind calculatorul. “

“E o contradictie cu cat de mult pare ca s-a investit in zona asta de tehnologizare a zonei publice. Tehnologia inseamna ca schimbi procese, modul in care facem lucrurile. Trebuie sa invatam altfel, trebuie sa abandonam confortul pe care-l avem, trebuie sa abandonam pozitia de putere, aia mica cand eu sunt in spatele ghiseului si in fata mea sunt 20 de oameni, si e bine pentru mine. Nu mai sunt. Nu voi mai fi in pozitia asta. Sunt schimbari fundamentale in organizatia care livreaza serviciile.Tehnologia sau informatica poate sa aduca acces la date. Sa vada date pe care nimeni nu putea sa le vada decat un director sau un responsabil de undeva, acuma poate sa le vada toata lumea. Asta poate sa fie o schimbare fundamentala. Poate ca unii stau cu fundul pe date. Si poate nu vor ca datele alea sa fie vizibile de catre oricine. Si atunci e o schimbare de putere”, spune Florin Talpes.

Companiile IT care s-au imbogatit din banii statului
Peste 1000 de proiecte informatice au fost finante din bani publici pentru a moderniza statul roman. Daca in anii ’90, piata era dominate de multinationale, inca de la inceputul anilor 2000 au aparut companiile romanesti puternice, care si-au adjudecat contractele guvernamentale. Companii bogate care fac afaceri cu statul intr-o tara saraca.

Siveco Romania, firma fondata de Irina Socol, se afla pe primul loc intr-un top al firmelor din domeniul IT care au castigat cele mai multe contracte de tehnologizare cu statul roman in perioada 2011-2015. Siveco a castigat 62 de contracte in valoare de peste 430 milioane lei, cu 40 de autoritati publice.
In mai acest an, fondatoarea companiei a fost condamnata la doi ani si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala.

UTI Group, controlata de Tiberiu Urdareanu, se afla pe locul doi cu 25 de contracte semnate cu 15 autoritati, a caror valoare depaseste 269,9 milioane lei. Fostul ofiter este pus in acuzare de DNA din 2015 pentru dare de mita si este denuntatorul lui Ludovic Orban, tot intr-un dosar de coruptie.

Teamnet International, grup fondat de deputatul Sebastian Ghita, se afla pe locul trei cu 26 de contracte in valoare de 258,1 milioane lei, incheiate cu 17 institutii publice. Deputatul Ghita s-a retras de la conducerea companiei, dar este banuit de DNA ca inca controleaza peste 50 de firme. La aceasta ora este urmarit penal in 5 dosare de coruptie, in ultimul alaturi de fostul premier Victor Ponta.

Pana la aceasta ora niciun reprezentant al companiilor IT mentionate nu a acceptat solicitarea noastra pentru interviu.

Sistemul offline al asigurarilor de sanatate
Cel mai important proiect informatic al Romaniei este la aceasta ora Platforma Integrata a asigurarilor de Sanatate. Un proiect care s-a urnit greu si care a inghitit pana acum peste 150 de milioane de euro.

Dr. Rodica Tanasescu, medic de familie: “Uneori functioneaza, uneori nu functioneaza. De doua saptamani toate softurile care tin de platforma informatica de sanatate functioneaza cu sincope. Evident aceasta prelungeste timpul de asteptare al pacientilor, consuma timp care ar trebui sa fie alocat consultatiei, si chiar ne impiedica sa raportam serviciile efectuate sau chiar activitatea lunii trecute pe care n-am putut toti s-o raportam in timpul legal”

Licitatia primului proiect a fost cu cantec. S-a demarat in 1999, dar a inceput propriu-zis in 2002 atunci cand contestatiile dintre competitor au fost finalizate in instant. Titular era HP Romania care a subcontractat lucrarile lui SIVECO.

Scandalurile s-au tinut lant la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Anul acesta 2 fosti presedinti ai institutiei Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, dar si alti inca sase directori, au fost pusi sub acuzatie de catre DNA pentru ca au favorizat cumpararea la preturi supraevaluate serviciile de asistenta tehnica pentru informatizarea institutiei. Prejudiciul de aproape 17 milioane de euro. Suspiciunile planeaza si asupra HP Romania care ar fi incasat sumele umflate pentru serviciile IT pe care le-a subcontractat.

Lucian Duta a condus Casa de asigurari de sanatate intre 2009 si 2012. Spune ca acesta “este cel mai important proiect public care s-a facut in ultimii 25 de ani. Pentru ca el are impact direct pe fiecare zi, in orice moment pe toti cetatenii din Romania. Toti ne putem imbolnavi in orice moment, daca vrei sa beneficizi de servicii, trebuie sa ai acest card de sanatate. Or problemele deriva cu acest sistem ca cei care coordoneaza nu constientizeaza ca este al statului roman si mentenanta necesita atentie din partea tuturor. “

Si doctoral Duta este acuzat de DNA intr-un alt dosar pentru achizitia unor servicii de mentenanta care ar fi adus prejudicii Casei de sanatate si ar fi creat un avantaj patrimonial lui SIVECO, subcontractorul lucrarilor.

Pe malul Dambovitei, in spatele gardurilor cu sarma ghimpata se afla Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Acolo sunt o mare parte dintre serverele Casei de asigurari de sanatate. Liviu Nicolescu este directorul tehnic la CNAS. Spune ca “contractul de implementare de la SIUI are vreo 18 acte aditionale, exista un dosar zdravan si in functie de evolutii au fost facute renuntari sau adaugiri fata de cele stabilite initial”.

Cardul de sanatate, material de campanie
Lucian Duta sustine insa ca “statul roman din diferite motive a amanat introducerea cardului de sanatate. Testarea de functionalitate s-a facut in anul 2012, practic urma tiparirea lui, urma sa intre pana la sfarsitul anului 2012 si cu toate acestea cardul de sanatate este anuntat abia in septembrie 2014, odata cu intrarea in campania prezidentiala a primului ministru de atunci.”

Proiectul informatic al cardului de sanatate s-a aflat in doi ani de garantie, dar atunci cand a fost lansat cu intarziere, deja era nevoie de alte contracte si evident alti bani. Rezultatele introducerii cardului au fost vizibile pentru sistem In 2015 s-au anuntat economii de peste 100 de milioane de euro. Medicii nu mai pot anunta retete si servicii fictive fara a fi identificati. Dar cel mai important beneficiu al sistemului este transparenta. Pentru asta este necesar ca sistemul sa functioneze.

Dr. Titu Andrei Anastasiu - medic de familie: “Vineri de exemplu 34 de retete online netransmise in serviciul unic integrat. Asta inseamna ca vineri n-a functionat, eu n-am mai fost aici sa le transmit, in week-end n-am fost si eu am 34 de retete care le-am eliberat in conditiile in care eu nu stiu daca pacientii respective si-au mai luat retete din alta parte, mai pot beneficia de anumite serviciii. Cardul ala n-a fost folosit niciodata, nici macar nu se mai aprinde cititorul de card. Nu avem suport, nu avem mentenanta, nu avem nu stiu ce, pe mine nu ma intereseaza. La mine vine omul pe scaun si eu trebuie sa-i rezolv problemele, de asta sunt eu aici.”

Dar mare parte din sistemul informatic a ramas fara mentenanta si sprijin tehnic de la sfarsitul anului 2015. Acum este in derulare o noua licitatie castigate de Teamnet, dar contestata de HP.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Sistemul cardului national de sanatate a picat din nou. Cat de des se repeta aceasta situatie in ultima vreme
Sistemul cardului national de sanatate a picat din nou. Cat de des se repeta aceasta situatie in ultima vreme

CNAS a anuntat "probleme tehnice de comunicatie" in sistemul informatic al cardului national de sanatate. 

"Boala" sistemului cardurilor de sanatate le da dureri de cap medicilor. Cum s-au trezit cu datorii uriase din cauza erorilor

Controversatul sistem informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ii pune in incurcatura si pe medicii de familie, nu doar pe bolnavi.
 

Da-i romanului un card si va incerca sa scoata bani de pe el. Problema cardurilor de sanatate ce au ajuns in bancomate
Da-i romanului un card si va incerca sa scoata bani de pe el. Problema cardurilor de sanatate ce au ajuns in bancomate

Sistemul medical incearca sa se reformeze, dar nu toti romanii par a fi deschisi la schimbare. Si asta pentru ca desi pare un non-subiect, deja se inmultesc cazurile de carduri de sanatate bagate in bancomat.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..