De la programatorii lui Ceausescu la tranzactii de software cu tiganii din Sintesti si zugravi. Acuzatiile aduse Irinei Socol

Irina Socol

Acum un an era in topul celor mai influente 50 de femei din Romania. Azi s-a alaturat lungii liste de VIP-uri care au ajuns sa dea cu subsemnatul la Parchet.

Cum a ajuns Irina Socol din power woman, presedinte al uneia dintre cele mai importante companii de software, sa fie retinuta de procurori pentru ca a facut afaceri cu zugravi si cautatori de fier vechi? Nascuta in 1957, sefa Siveco a prezentat tot timpul lumii o sclipitoare poveste de succes – pe care au aparut insa acum primele urme de rugina.

Citeste si: Irina Socol a fost arestata preventiv

Programatorii lui Ceausescu
In 1981, Irina Socol termina Facultatea de Automatica, specializarea Calculatoare de proces. S-a angajat apoi, ca multi alti programatori romani, la ICI, Institutul Central de Informatica creat de Ceauescu – cladirea de pe Bulevardul Averescu unde si acum se inregistreaza site-urile .ro. Dupa Revolutie a renuntat insa la munca la stat si si-a facut propria firma.

Siveco a fost infiintata in 1992, impreuna cu sotul Irinei si alti colegi si, potrivit chiar fondatoarei companiei, initial era un laborator de testare software pentru firme straine. Dar in 1994 Irina Socol a renuntat sa mai testeze programele altora si a inceput sa produca propriile softuri. A realizat primul sistem romanesc de ERP (planificare a resurselor intreprinderii)si a devenit in scurt timp unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii IT pe piata locala, castigand o lunga serie de contracte scoase la licitatie de statul roman, incepand cu un proiect pentru Autoritatea Nationala a Vamilor.

Citește și
tastatura
O firma romaneasca, in topul celor mai performante 10 companii din Europa

Contracte cu statul si statele
Incepand cu o cifra de afaceri de 3.000 de dolari in 1992, firma condusa de Irina Socol a ajuns anul trecut la aproape 85 de milioane de dolari. SI nu e de mirare, data fiind importanta contractelor pe care le-a obtinut Siveco, mai ales cu institutii publice din tara si nu numai.

De pilda, doar in 2011 firma dezvolta solutii informatice pentru Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, Autoritatea Vamala din Turcia si Autoritatea Nationala Vamala din Macedonia, pentru Biroul de Credit din Romania si din Moldova, pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania si din Bulgaria, pentru Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si pentru Agentia de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru sistemul de invatamant din mai multe state din Asia si Africa, pentru primaria capitalei Romaniei si cea a capitalei Republicii Moldova, dar si pentru organizatii ale Uniunii Europene, printre care Oficiul pentru Publicatii al UE, Eurostat sau Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei.

edu.ro, cardul si Sapard-ul
In Romania, cele mai cunoscute contracte desfasurate de Siveco au fost cele pentru si Sistemul Educational Informatizat, cu care se intalnesc toti cei care intra macar odata pe celebrul edu.ro, si proiectarea, dezvoltarea si implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurarilor Sociale de Sanatate – sistem de care toti romanii ar trebui sa beneficeze prin cardul national de sanatate.

In 2005, dupa ce Siveco obtinuse si demarase aceste mari contracte, gigantul IT Intel impreuna cu un fond de investitii din Polonia au cumparat 32.5% din actiunile companiei condusa de Irina Socol, pentru aproximativ 12 milioane de dolari. Un an mai tarziu Siveco a obtinut un al treilea mare contract cu statul roman – cel pentru realizarea sistemului IT al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.

In ultimii ani, insa, ascensiunea Siveco pare sa se fi oprit. Presa a inceput sa comenteze numarul mare de contracte cu statul obtinute de compania Irinei Socol – peste 25, potrivit unui calcul, printre beneficiari numarandu-se cele mai diferite institutii, de la Ministerul Justitiei pana la Administratia Deltei Dunarii. In 2013, investitorii straini s-au retras iar Socol si partenerii ei romani au rascumpat actiunile pentru o suma, se pare, nu cu mult mai mare decat cea la care le vandusera. Lovitura cea mai dura i-a dat-o insa Irinei Socol nu un concurent de pe piata IT, ci Parchetul.

Fiare vechi luaaam, software nou daaaam
Procurorii au retinut-o pentru 24 de ore pe cea care, cu doar cateva luni in urma, aparea in topul celor mai influente femei din Romania, intr-un dosar de evaziune fiscala. Faptele de care e acuzata sunt extrem de complexe. „In scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei compani producatoare de programe informatice ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro”: asa este descris in comunicatul Politiei Romane circuitul banilor in care ar fi mers de la Irina Socol pana la romi analfabeti din Sintesti.

Nu este o exagerare. Potrivit rechizitoriului procurorilor, citat de Mediafax, „Siveco Romania a achizitionat, in cursul anului 2009, servicii in valoare de 2.500.718 lei, plus TVA in cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat si administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoana de etnie roma, in varsta de 49 ani, care locuieste in satul Sintesti, Ilfov, si care nu stie sa scrie si sa citeasca. Toti banii care au fost incasati de Eurovip de la Sivero Romania au fost retrasi in numerar pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi de la persoane fizice. Practic, asa cum rezulta din documente, societatea Eurovip achizitiona fier vechi, dar vindea programe informatice".

Zugravul IT
Un alt suspect in dosar, Nicusor Dinca, este zugrav, insa le-a declarat procurorilor ca a acceptat sa semneze un contract cu firma unuia dintre cei carora le-a dat cu bidineaua in casa pentru a se preface ca testeaza software. In realitate, Dinca doar primea banii in cont de la firma respectiva, care la randul ei ar fi facturat servicii fictive catre Siveco, apoi mergea la banca, scotea banii si ii dadea inapoi celor de la Siveco. Daca acuzatiile sunt adevarate, inseamna ca firma de IT care se lauda pe site-ul sau cu „peste 200 de premii internationale si nationale” si cu „proiecte mari in 27 de tari de pe 4 continente” a ajuns sa fraudeze fiscul facand afaceri cu cautatorii de fier vechi si zugravi.

Care a fost rolul Irinei Socol in acest circuit al evaziunii fiscale care incepe de la software de elita si se termina cu o sacosa de rafie cu plina de bani? Potrivit Mediafax, toti cei audiati de procurori in acest dosar, atat martori cat si complici si-au recunoscut vina si au afirmat ca presedintele Siveco a pus bazele acestei retele infractionale, care a actionat timp de ani buni, fraudand statul de aproximativ 3 milioane de euro. Pana acum, Irina Socol nu a recunoscut nimic in fata anchetatorilor.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Domeniul in care inteligenta vine din Romania si 1 miliard de oameni beneficiaza de ea. Salariul mediu este de 1000 de dolari
Domeniul in care inteligenta vine din Romania si 1 miliard de oameni beneficiaza de ea. Salariul mediu este de 1000 de dolari

Pasiunea si dorinta de a fi cei mai buni in domeniul lor fac din IT-istii romani premiantii Europei, in acest moment. Programele facute aici si exportate in toata lumea au adus anul trecut la buget peste 1,4 miliarde de euro.

O firma romaneasca, in topul celor mai performante 10 companii din Europa
O firma romaneasca, in topul celor mai performante 10 companii din Europa

SIVECO Romania a fost premiata pentru excelenta in exportul de produse si servicii software, in cadrul festivitatii organizate saptamana trecuta de European Business Awards, la Istanbul.

Romii cu averi din spalare de bani si evaziune au facut un CIRC VIOLENT la razia mascatilor. VIDEO
Romii cu averi din spalare de bani si evaziune au facut un CIRC VIOLENT la razia mascatilor. VIDEO

Urlete si batai cu pietre in comuna Sintesti, unde luptatorii din trupele speciale le-au dat binete, in zori, tiganilor care fac afaceri cu fier vechi.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.