ÎCCJ a decis repunerea în funcție a judecătoarei Cristina Coarnă, care a eliberat un violator pedofil
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, repunerea în funcție a judecătoarei Cristina Coarnă, cea care a schimbat arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui bărbat suspectat că a violat la minoră.
Decizia vine după ce, în luna februarie, Secţia pentru judecători decidea ca aceasta să fie suspendată din funcţie pe perioada cercetării disciplinare.
Judecătorarea a făcut recurs, iar completul de cinci magistrați de al Înaltei Curți de Casație și Justiție i-a dat dreptate.
Astfel, în baza deciziei de marți, ea va primi salariul pe toată perioada în care a fost suspendată.
"Admite contestaţia formulată de Coarnă Cristina împotriva Hotărârii nr. 6J din 22 februarie 2021, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 2/J/2021. Desfiinţează Hotărârea nr. 6J din 22 februarie 2021, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 2/J/2021. Dispune repunerea contestatoarei Coarnă Cristina în situaţia anterioară, în condiţiile art. 52 alin. 14 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 iunie 2021", se arată în decizia ÎCCJ.
Separat, CSM a decis în luna mai ca judecătoarea să fie suspendată şase luni din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii.
"Cu majoritate, admite în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Cristinei Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila. În baza art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică Cristinei Coarnă (...) sancţiunea disciplinară constând în 'suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni' pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi art. 99 lit. t) teza a II-a din acelaşi act normativ. (...) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arăta în minuta deciziei Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM.
Cum a motivat judecătoarea eliberarea bărbatului acuzat de viol și pedofilie
Judecătoarea Cristina Coarnă a decis, în decembrie 2020, să îl lase în arest la domiciliu pe un bărbat acuzat că a sechestrat şi violat timp de opt luni o minoră în vârstă de 13 ani.
În motivarea care a stat la baza deciziei sale, judecătoare a scris că "faptele inculpatului, deşi reprobabile, nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viaţa, existenţa în vreun fel. Nu au existat ieşiri în stradă, proteste în presă".
Bărbatul acuzat de viol nu a apucat să părăsească arestul IPJ Brăila, deoarece, pe 15 februarie, Tribunalul Brăila a admis contestaţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a menţinut măsura arestului preventiv în acest caz.