Verificări la ICCJ după decizia definitivă privind „Ferma Băneasa”. Dosarul a fost repartizat corect

Dată publicare: 01-01-2020 22:41
Dată actualizare: 30-12-2020 23:23


Dosarul Ferma Băneasa a fost repartizat corect, a anunţat Instanţa Supremă.

UPDATE 30.12: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, că în urma verificărilor dispuse de preşedintele instanţei, Corina Corbu, s-a stabilit că dosarul "Ferma Băneasa" a fost repartizat la completul de judecată care a dat sentinţa finală în acest caz cu respectarea principiului distribuirii aleatorii.

Potrivit unui comunicat semnat de Corina Corbu, în urma verificărilor a rezultat că activitatea de judecată în dosarul "Ferma Băneasa", având stadiul procesual apel, s-a desfăşurat la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu respectarea principiului distribuirii aleatorii, prevăzut de art.11 din Legea nr. 304/2004

 

O schimbare a situației după pronunțarea unei decizii definitive, care a dus la încarcerarea lui Remus Truică și a altei persoane, ar putea survine dacă se va dovedi că dosarul nu a fost repartizat spre judecată potrivit prevederilor legale.

Chiar președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, a dispus verificări cu privire la respectarea cerințelor de repartizare aleatoare a dosarelor, de către calculator. Verificarea se va extinde apoi la toate secțiile ICCJ

„Având în vedere aspectele vehiculate în spaţiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr. 345/64/2016, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus verificări cu următorul obiect:
- În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016. (dosarul ferma Băneasa, n.r.)
-În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu acelaşi obiect la nivelul tuturor secţiilor şi formaţiunilor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, în ceea ce priveşte dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac",
a comunicat, marți Instanța Supremă.

Vicepreședinții Curții se ocupă de control, alături de prim-magistratul asistent și compartimentul IT.

Dacă se vor constata nereguli, ar putea fi emisă o decizie de casare și de rejudecare a dosarului, care va duce automat la punerea în libertate a condamnaților, susțin surse judiciare citate de ȘtirilePROTV.

Joi, Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni. Avocatul acestuia, Robert Mihăiţă Roşu a fost închis pentru cinci ani iar jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Prințul Paul este dat în urmărire internațională.


ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata unor despăgubiri iar terenurile revin statului român.


VIDEO PROTVPLUS.RO