Decizie istorică a ICCJ: cei care deschid un cont pe Facebook folosind identitatea altei persoane fac închisoare
Decizie fără precedent în România. Deschiderea unui cont pe rețelele de socializare folosind numele și fotografiile altei persoane, fără acord, este o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.
Este hotărârea luată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta după ce instanță supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals folosindu-se de identitatea altcuiva.
În special în cazul persoanelor publice, diverși indivizi deschid conturi cu numele celebrităților și folosesc fotografiile și videoclipurile postate pe paginile reale sau în presă.
Andra și Cătălin Măruță s-au izbit în repetate rânduri de această problemă a conturilor false.
Cătălin Măruță: ”Apăruse un cont cu numele ei și dădeau 20-30 de telefoane mobile, tot ce trebuia să faci era să pui un comentariu cu "partikip". Efectiv ne simțeam ca niște oameni care nu putem să facem nimic, pentru că primeam mesaje de la prieteni care ziceau „hei, cineva dă acum în numele tău 5 mii de euro” și intram pe paginile respective. Puneau un număr și spuneau lasă în comentariu, numărul pe care îl vezi, iar noi te contactăm. Lăsai în comentariu și-ți spuneau felicitări, ai caștigat, tot ce trebuie să faci e să trimiți un SMS care costa 3 euro".
Cu toate că și-au îndemnat fanii să nu participe la astfel de concursuri și au depus numeroase plângeri la poliție, mulți naivi au căzut în capcană.
Cătălin Măruță: ”Sper autoritățile să fie suficient de puternice să depisteze aceste conturi, chiar dacă nu sunt făcute în România. Am intrat pe aceste site-uri și am încercat să le găsim și multe erau în alte țări, India".
Disperați, foarte mulți utilizatori cer prietenilor virtuali să raporteze conturile deschise în numele lor. Este ceea ce judecătorii numesc acum furt de identitate online.
Cristi Danileț, judecător: ”Instanțele din România au interpretat diferit dispozițiile legale, nu știau și unii judecători erau de părere că falsul informatic nu ar privi și rețelele de socializare, ci numai intrarea în calculatorul unei persoane. Astăzi Curtea Supremă vine și spune că chiar dacă se deschide un cont pe un site sau pe o rețea de socializare este infracțiune de fals informatic".
Ce recomandă specialiștii
Specialiștii în securitate cibernetică spun că fenomenul a luat amploare.
Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică Bit Defender: ”Primul lucru pe care îl putem face este să raportăm la rețeaua respectivă și să dăm dovezile cerute și acum că avem și cadrul legal să facem și plângere. Nu trebuie să folosim aceeași parolă la toate conturile, la mail, trebuie să folosim sisteme de autentificare multiplă".
Infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. În România mai este însă de mult de muncă la acest capitol: încă nu există un cadru legal bine pus la punct care să reglementeze rețelele de socializare.
De pildă, deschiderea unor conturi anonime prin intermediul cărora sunt postate informații și fotografii nu este interzisă de Curtea Supremă.
Iar o inițiativă legislativă care încriminează postarea fotografiilor nud pe internet a rămas blocată la Camera Deputaților.