Iarna a luat prin surprindere sudul țării. Cât a costat azi schimbarea anvelopelor

Ultima actualizare: 30-11-2020 19:26

Iarna s-a instalat deja în sudul țării. De altfel, un cod galben de vânt puternic și ninsori confirmă prezența zăpezii în 8 județe, dar și în Capitală.

Șoferii uimiți că ar putea să se schimbe în rău anotimpul tocmai în ultima zi de noiembrie au stat luni încolonați la vulcanizări, ca să nu fie amendați.

În județul Constanta vântul a suflat în rafale și le-a pus mari probleme șoferilor din cauza vizibilității reduse.

În sud estul țării zăpada a acoperit în câteva ore șoselele, așa că primele utilaje de deszăpezire au ieșit pe teren de cu zori.

Vremea neprietenoasă a pus stăpânire pe Dobrogea unde s-a format polei, iar vizibilitatea a fost o piatră de încercare pentru șoferi.

Pe șosele e mazgă acum din cauza zăpezii ce se topește pentru că s-a aruncat cu sare. Însă vântul este cel care pune mari probleme. Aici în apropierea localității Hârșova sunt rafale de până la 60 km pe oră.

A nins inclusiv în București, unde, deși este luni, traficul n-a mai fost infernal. Școlile sunt închise, iar ziua liberă de Sfântul Andrei a trimis mai degrabă oamenii spre munte.

”- La ce oră ați ieșit?
- De la 8. Dăm zăpada de pe trecerea de pietoni
.

Șofer: ”Acum nu prea sunt pregătit, trebuie să merg să-mi schimb cauciucurile”.

Și nu a fost singurul în această situație. Cei care au lăsat până în ultima clipă schimbarea anvelopelor au stat cu orele la coadă.

 

”Așa-i românu, dă prima zăpadă și schimbă cauciucu”

 

Unii au descoperit cu stupoare că au sărit și prețurile și că în final au dat pentru acest serviciu în jur de 300 de lei.

Așa-i românu, dă prima zăpadă și schimbă cauciucu”.

Aveți grijă să nu plecați la drum fără cauciucuri de iarnă, pentru că amenzile variază între 1.300 și 2.900 de lei. În plus, rămâneți și fără certificatul de înmatriculare.

Proprietar vulcanizare: ”Mașini sunt multe nepregătite, nici jumate nu și-au schimbat anvelopele”.

Ninge de mai bine de 9 ore în București și pare că încet încet zăpada se așterne, așa că operatorii de deszăpezire au treabă și au intervenit deja.

Este ora 12, iar până acum pe străzile din Sectorul 1 al Capitalei s-au împrăștiat peste 200 de tone de material antiderapant.

În această parcare uriașă pe care o vedeți sunt 80 de utilaje de pluguit și pentru combaterea poleiului, dintre acestea lipsesc acum 22 pentru că sunt în teren.

Operatorii au pregătit 600 de utilaje de deszăpezire care pot împrăștia peste 24.000 de tone de material antiderapant.

În depozitele firmelor de deszăpezire s-au făcut deja stocurile de materiale antiderapante pentru acest sezon.

Se curăță străzile cu sare, dar și cu clorură de calciu, iar astfel de depozite sunt alimentate zilnic în funcție de cât scot utilaleje de aici.

În acest depozit sunt 5.000 de tone de sare, însă hala e alimentată zilnic cu zeci de camioane care vin de la Ocnele Mari din Vâlcea.

La marginea Bucureștiului însă peisajul a fost unul de poveste.

Fetiță: Vine Moș Crăăăăciunu!
Reporter: E pregătit?
Fetiță: Daaa, vine în Decembrie”.

Și chiar dacă nu s-a așternut un strat prea mare tot a ajuns pentru primul om de zăpadă din acest sezon.

Fetiță: ”Maaaami, adu-mi morcovuuul!”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO