Crăciun şi Revelion în Europa, în pandemie. Ghidul sărbătorilor de iarnă 2020

craciun
Getty

Revenirea la viața semi-normală în timpul vacanțelor de vară a dus la un al doilea val de cazuri pe continent, obligând guvernele să adopte noi măsuri în toamnă.

 

Confruntându-se cu o dilemă similară, mai multe guverne europene și-au făcut deja alegerea și par să meargă pe o cale similară de reducere a restricțiilor.

Germania
 

Angela Merkel le-a explicat germanilor că trebuie să îndure restricțiile destinate combaterii pandemiei cel mai probabil până în ianuarie.

Vor primi totuși o învoire excepțională de Crăciun dacă cifrele pandemiei scad suficient de mult.

Citește și
OMS, după veștile „încurajatoare” privind vaccinurile anti-Covid. „Nu e momentul pentru complacere”
Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să celebreze Crăciunul online
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cancelarul german a convenit cu liderii celor 16 provincii prelungirea măsurilor de combatere a pandemiei până cel puţin pe 20 decembrie. Este însă foarte probabil că acestea să rămână în vigoare şi în ianuarie.

În cadrul carantinei parţiale instituite pe 2 noiembrie, barurile şi restaurantele au fost închise, dar şcolile şi magazinele au rămas deschise.

Restricţiile vor fi totuşi relaxate în Germania în preajma Crăciunului. Atunci vor fi permise adunări de cel mult zece persoane, fără a lua în calcul copiii.

Franța
 

Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând de pe 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit de an, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron, anunţând o primă relaxare odată cu redeschiderea sâmbătă a unor magazine închise în urmă cu o lună.

Începând de sâmbătă, 28 noiembrie, întreprinderile mici se vor redeschide, cu un program până la ora 21.00, iar perimetrul ieșirilor zilnice va fi extins de la 1 kilometru la 20 de kilometri. Lăcașurilor de cult li se va permite să organizeze slujbe cu până la 30 de persoane.

Într-o a doua fază, începând de la jumătatea lunii decembrie și cu condiția ca ratele de infecție și ocuparea unităților de terapie intensivă ale spitalelor să rămână sub anumite praguri, se va încheia cerința de a rămâne acasă, cu excepția muncii, a școlii și a călătoriilor necesare.

Oamenii vor avea voie să călătorească pentru a se reuni cu familia, iar muzeele, cinematografele și teatrele se vor redeschide. Începând cu 20 ianuarie, cu excepția unui nou val de cazuri, barurile, restaurantele și sălile de sport se vor redeschide.

„Fac apel la simțul dumneavoastră de responsabilitate.Cu siguranță nu va fi o sărbătoare de Crăciun ca oricare alta", a declarat președintele francez Emmanuel Macron, îndemnând francezii să continue să fie vigilenți și să implementeze distanțarea socială, purtând măști și spălându-se pe mâini.

Belgia
 

„Ultimul lucru pe care îl dorim este un val de Crăciun. Dacă suntem lipsiți de griji în timpul Crăciunului, vom suferi consecințele la trei sau patru săptămâni ”, a spus prim-ministrul Alexander De Croo.

Țara nu a venit încă cu măsuri concrete (normele actuale expiră pe 13 decembrie), dar este puțin probabil ca adunările mari să fie permise.

Ministrul de Interne, Annelies Verlinden, a spus săptămâna trecută: „Este dorința mea absolută, și a colegilor mei, să permit un pic mai multă apropiere umană de Crăciun. În același timp, trebuie să luăm foarte în serios semnalele de alarmă de la spitale. Trebuie să găsim un echilibru”.

Polonia
 

Varșovia a decis să redeschidă mall-urile și magazinele pentru a permite economiei să beneficieze de un impuls de consum atât de necesar.

„Aceste decizii pot salva sute de mii de locuri de muncă, motiv pentru care le luăm”, a spus premierul Mateusz Morawiecki.

Cu toate acestea, polonezilor li se va permite să petreacă Crăciunul numai cu familia, iar călătoriile vor fi interzise.

„Reducerea contactelor este fundamentală. Lucrăm la opțiuni legale pentru a limita circulația”, a spus el.

Italia
 

Guvernul va adopta noi măsuri care detaliază ce pot și ce nu pot face italienii în perioada de Crăciun.

„Trebuie să ne pregătim deja pentru a petrece sărbătorile într-un mod mai sobru", a spus premierul Giuseppe Conte săptămâna trecută.

Italia este împărțită în zone roșii, portocalii și galbene, în funcție de nivelul de circulație al virusului și de severitatea măsurilor în vigoare. Călătoria între regiuni este interzisă.

Acest lucru se poate schimba mai aproape de Crăciun pentru a permite familiilor să se reunească, potrivit rapoartelor locale. Guvernul va limita, cel mai probabil, adunările de Crăciun și de Anul Nou cinci, șase persoane și va interzice toate adunările mari.

Programul de circulație, care în prezent este până la ora 22:00, ar putea fi extins. În ceea ce privește pârtiile de schi, Conte a precizat că este necesară o coordonare la nivelul UE pentru a evita un al treilea val.

Spania
 

Precauția prevalează în Madrid.

„Lucrăm la o planificare specifică pentru un Crăciun care va fi diferit, dar sigur. Anul acesta va trebui să stăm la distanță de cei dragi în loc să-i îmbrățișăm", a avertizat duminică premierul Pedro Sánchez.

Un proiect al planului guvernamental de Crăciun obținut de El Mundo limitează adunările de Crăciun și Anul Nou la maximum șase persoane.

Călătoriile între regiuni vor fi permise, iar piețele în aer liber vor fi deschise. Programul de circulație, care în prezent este până la ora 23:00, ar putea fi prelungit până la ora 01:00 în Ajunul Crăciunului și Revelionului.

Austria
 

În Austria, care se află în carantină până pe 6 decembrie, din 4 decembrie începe campania de testare a populaţiei.

„Odată cu testele, începem un nou capitol în lupta împotriva pandemiei și dorim să facem posibil ca oamenii să se bucure de Crăciun într-un cerc familial strâns. Acest proiect necesită un efort logistic mare, dar aduce avantaje enorme. Putem localiza rapid un număr mare de persoane infectate și astfel putem rupe lanțurile de infecție”, a spus cancelarul Sebastian Kurz.

Efortul va fi susținut de armata austriacă.

Marea Britanie
 

Marea Britanie a anunțat o relaxare temporară a restricțiilor anti-Covid pe perioada sărbătorilor de Crăciun, astfel, grupuri de până la trei familii vor avea permisiunea să se întâlnească fără restricții în perioada 23-27 decembrie.

Alte măsuri includ și relaxarea temporară a restricțiilor de circulație. Rezidenții din Irlanda de Nord vor primi o zi în plus prin care li se permite călătoria.

În pofida veştilor bune care se succed în ultima vreme privind viitoarele vaccinuri, printre care şi proiectul britanic AstraZeneca/Oxford, şeful guvernului conservator a avertizat că restricţiile vor rămâne în vigoare timp de mai multe luni.

„Nu poate fi un Crăciun normal şi drumul este lung până în primăvară”, le-a spus Boris Johnson, aflat în izolare după ce a fost în contact cu o persoană infectată, prin videoconferinţă, deputaţilor.

„Dar am parcurs o etapă şi se întrevede ieşirea. Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor”, a adăugat el, înainte ca intervenţia sa să fie întreruptă din cauza unor probleme tehnice, provocând ilaritate pe băncile din Westminster.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Europa ar putea fi lovită de un al treilea val al pandemiei după Crăciun, dacă restricțiile sunt ridicate prea repede
Europa ar putea fi lovită de un al treilea val al pandemiei după Crăciun, dacă restricțiile sunt ridicate prea repede

Dacă restricțiile sunt ridicate prea repede, Europa ar putea fi lovită de al treilea val al pandemiei, imediat după Crăciun, avertizează oficialii Comisiei Europene.

Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să celebreze Crăciunul online
Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să celebreze Crăciunul online

Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să renunțe la reuniunile de familie și să celebreze Crăciunul online.

Unde putem călători de Crăciun și Revelion în pandemie. Destinațiile accesibile românilor
Unde putem călători de Crăciun și Revelion în pandemie. Destinațiile accesibile românilor

Într-un an plin de provocări și temeri, sunt totuși români care vor ajunge în această iarnă acasă la Moş Crăciun, sau pe o plajă exotică de Revelion.

Sărbători de iarnă în condiții de pandemie. Cum vor arăta târgurile de Crăciun
Sărbători de iarnă în condiții de pandemie. Cum vor arăta târgurile de Crăciun

Cu siguranță, sărbătorile din acest an nu vor semăna cu nimic din ce am trăit până acum. Dispar concertele fastuoase de Revelion, iar târgurile de Crăciun, dacă se vor ține, vor fi organizate astfel încât să nu se strângă prea mulți oameni.

Sărbătorile de iarnă 2020 în Europa. Ce reguli vor impune statele în contextul pandemiei Covid-19
Sărbătorile de iarnă 2020 în Europa. Ce reguli vor impune statele în contextul pandemiei Covid-19

Europa se pregăteşte pentru primul Crăciun pe timpul pandemiei de Covid-19, cu restricţii pentru reuniunile de familie, recomandări pentru evitarea îmbrăţişărilor, relatează Reuters.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.