Horia Simu, cercetat de DNA intr-un nou dosar. Cum a obtinut "baronul cuprului" un teren supraevaluat cu 7 milioane de euro

28-01-2016 18:26


Horia Simu, cel supranumit si baronul cuprului, revine in atentia procurorilor anticoruptie. Numele milionarului apare intr-un nou dosar legat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii.

In aceasta cauza, inclusiv Crinuta Dumitrean, fosta sefa a institutiei, este urmarita penal. Anchetatorii sustin ca Simu i-ar fi dat acesteia 400.000 de euro spaga, in semn de multumire ca l-ar fi ajutat sa obtina un teren in Constanta, supraevaluat cu 7 milioane de euro.

Horia Simu a cumparat cu 700.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren de 25 de hectare in Constanta. Apoi, a cerut Autoritatii pentru restituirea proprietatii despagubiri, pretextand ca terenul nu putea fi retrocedat. Atunci s-a facut o evaluare, iar statul a platit aproape 9 milioane de euro.

Cele 25 de hectare se afla la marginea municipiului Constanta. In momentul evaluarii, terenul era extravilan si avea destinatie agricola. Un hectar a fost evaluat cu 35.000 de euro, adica 35 de euro pee metru patrat.

Cristian Boboruta, managerul unui grup imobiliar: "Raportat la suprafata la vremea respectiva valoarea de piata nu sarea de 10 euro pe metru patrat. Dar lucrurile functionau altfel la aceasta valoare, nu gaseai un cumparator activ nici macar fondurile de investitii nu faceau investitii, nu erau lichiditati in piata."

Acelasi lucru l-au spus si procuorii anticoruptie care sustin ca terenul nu valora mai mult de un milion de euro, restul fiind foloase necuvenite.

Acestia o acuza pe Crinuta Dumitrean fosta sefa ANRP ca a luat 400 de mii de euro de la Horia Simu ca sa-i aprobe despagubirile uriase. Horia Simu este acuzat de dare de mita si spalare de bani si este la al doilea dosar de acest fel.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO