Guvernul va fi reclamat la CCR din cauza stării de alertă. Ciolacu: ”Cel mai mare abuz de putere”
Prelungirea stării de alertă a provocat un scandal imens în Parlamentul României.
Desi aleșii așteptau să voteze și să modifice hotărârea de guvern, premierul le-a transmis că acest lucru nu este necesar, pentru că legea prevede asta doar la declararea stării de alertă, nu și la prelungirea ei.
Așa că le-a trimis parlamentarilor doar "o informare" prin care i-a anunțat noile măsuri. Opoziția a luat foc și amenință cu o moțiune de cenzură. Asta, după ce vor sesiza și Curtea Constituțională.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: "Aseară (n.r. marți), la 21.30, când am primit documentele pentru a fi publicate, am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România: ocolirea Parlamentului în restrângerea de drepturi. Vom face o trimitere la CCR, o sesizare. Începând de azi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură.”
Potrivit legii, starea de alertă se instituie prin hotărâre de guvern, iar dacă măsurile luate vizează mai mult de jumătate din țară, hotărârea trebuie votată în Parlament în maximum 5 zile.
Aceeași lege spune însă și că executivul poate prelungi starea de alertă, din motive întemeiate, tot prin hotărâre de guvern.
Florin Roman, liderul deputaților PNL: "Din punct de vedere al PNL, nu e nevoie de vot. Cel puțin logic, lucrurile stau foarte cla. Nu se modifică, nu sunt noi restricții, atât timp cât legea nu prevede un articol care să prevadă un nou vot."
Ionuț Moșteanu, deputat USR: "Se pare că PSD a scăpat asta din lege și i-a luat prin surprindere pe pesediști. Nu stiu ce să mai facă. USR nu va vota o moțiune de cenzură."
Liderul Pro România, Victor Ponta, a propus deja un guvern de uniune națională.
Reporter: "Guvernul e rău, PSD ține cu PNL, dar Ciolacu ce v-a zis?”
Victor Ponta, președinte Pro România: ”Ce să zică, până nu-l lasă PNL!"
Pentru ca Guvernul să fie demis în Parlament, sunt necesare 233 de voturi. PSD, ALDE și Pro România sunt la limită, iar pentru a reuși să-l schimbe pe Ludovic Orban ar avea nevoie și de sprijinul UDMR.
Sursa: Pro TV
Etichete: ludovic orban, Parlament, ciolacu, prelungire stare de alerta, ponta,
Dată publicare:
17-06-2020 18:23