Guvernul PNL a găsit o metodă să păcălească PSD în Parlament, la votul stării de alertă
Guvernul condus de Ludovic Orban încearcă să îi ”păcălească” pe social-democrații din Parlament și să evite votul asupra hotărârii privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă în România.
Astfel, Guvernul a trasmis Parlamentului ”spre informare”, și nu pentru ”încuviințare”, Hotărârea nr. 476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
În felul acesta, Guvernul sugerează faptul că nu mai are nevoie de votul parlametarilor, documentul trimis fiind doar pentru ”informare”.
În replică, PSD i-a trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cere să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă.
”Stimate Domnule Prim-Ministru,
Având în vedere adresa nr. 5/3207 din 16.06.2020 prin care ne transmiteți, spre informare, Hotărârea Guvernului nr. 476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă a teritoriului și măsurilor de îngrijire sunt aplicabile în cazul în care se impune prevenirea și combaterea efectelor de pandemii de la COVID-19, și în condițiile în care se poate prevedea art. 4, alin. (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei din COVID-19, Vă solicită completarea procedurilor de aplicare a art. 4 din actul normativ precitat prin transmiterea către Parlament a solicitării măsurilor de prelungire a stării de alertă, a bazelor analizate a factorilor de risc, a documentului privind art. 3 din Legea nr. 55/2020.” - se arată în scrisoare trimisă de președinții celor două Camere, arcel Ciolacu și Robert Cazanciuc.
Deocamdată nu este clar dacă această metodă adoptată de Guvernul Orban va funcționa, iar votul în Parlament va fi evitat.
Surse: Parlamentul nu va da vot pe hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri, că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.
Parlamentarii îi cer, de asemenea, premierului "să mai citească o dată legea".
Gorghiu (PNL): Nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă
Senatorul PNL Alina Gorghiu consideră că nu este necesară încuviinţarea prelungirii stării de alertă în Parlament, situaţia actuală fiind "limpede".
"Plenul reunit de joi nu va include un punct referitor la prelungirea stării de alertă. PSD a modificat legea şi a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituţional, şi anume că Parlamentul încuviinţează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziţie expresă prevăzută de lege. Ca atare, în mod corect a făcut adresa, şi anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a şi publicat în Monitorul Oficial. Poziţia PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă", a declarat miercuri pentru Agerpres Alina Gorghiu.
Ea a precizat că, la şedinţa Birourilor permanente ale Parlamentului, PSD a decis, prin cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, să trimită o scrisoare premierului, "să facă o corespondenţă interinstituţională", prin care să îi solicite lămuriri cu privire la această situaţie în care HG ar putea sau nu să fie încuviinţată de plen.
"Până la acest moment, din punctul nostru de vedere, avem o situaţie foarte limpede - stare de alertă prelungită prin HG, publicată în Monitorul Oficial. Nu sunt restrângeri de drepturi şi libertăţi faţă de situaţia anterioară, deci nu are Parlamentul de ce să intervină în acest moment", a adăugat Gorghiu.
Sursa: C.M.
Etichete: guvern, Parlament, stare de alerta, vot, prelungire stare de alerta,
Dată publicare:
17-06-2020 10:28