"Nu-i putem privi in ochi". Blocajul urias din oncologie intoarce medicina in urma cu zeci de ani

23-02-2012 16:07

Blocaj urias in oncologie. Unul dintre cei mai mari producatori de medicamente, care aproviziona cu morfina spitalele si farmaciile din Romania, a hotarat sa se retraga de pe piata si sa stopeze importurile. 

La Craiova situatia e cu adevarat una grava. Bolnavii de cancer au ramas inca de luni fara tabletele de morfina. Pentru multi dintre ei asta inseamna dureri cumplite. Medicii au apelat la alte analgezice, care-si fac efectul mult mai greu.

"Ne intoarcem practic in urma cu zeci de ani, la medicina care se facea pe vremuri. Nici nu putem sa ne uitam in ochii pacientilor sa le spunem ca nu mai avem acest medicament" spun medicii.

Nu trebuie nimeni sa le spuna. Bolnavii simt asta.

"Sa nu mai strigam cand avem dureri si sa ii speriem, practic pe cei de langa noi. Nimeni care nu a trecut prin asta nu stie cu adevarat ce durere inseamna"

Reprezentantii firmei producatoare de analgezice sunt cei care au sistat livrarea de medicamente pentru ca, spun ei, nu si-au primit banii.

Problemele au inceput inca din 2010, cand s-a modificat prin lege termenul de plata, ajungandu-se la peste 300 de zile.

Cum saptamana trecuta s-au mai facut unele plati s-a mai deblocat si un transport de produse care este in drum spre Romania si care va ajunge la pacienti in cel mult o saptamana.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut Ministerului Sanatatii ca, in interval de o saptamana, sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Aceasta rezerva ar permite evitarea unor probleme similare celor aparute cu tratamentul pacientilor oncologici.

Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca Mundipharma, companie care asigura analgezice opioide (morfina) in Romania, este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar a asigurat ca acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.

"CNAS isi exprima regretul pentru dificultatile intampinate de unii pacienti in asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anuntat si larg dezbatut in mass-media a fost clarificat in intregime de reprezentata pentru Romania a firmei producatoare, care afirma ca este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar care nu va afecta prezenta medicamentelor din portofoliu pe piata Romaneasca", a spus presedintele CNAS.

Potrivit lui Duta, din scrisoarea pe care firma elvetiana a trimis-o la CNAS reiese ca in prezent exista comenzi si/sau importuri in derulare cu toti distribuitorii companiei, pentru toate produsele inregistrate si "in cantitati suficiente pentru a deservi necesarul de piata".

Intr-un comunicat al CNAS se sustine totodata ca Programul National de Oncologie are asigurata finantarea ritmica si continua pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.
Peste 10.000 de bolnavi sunt inregistrati in Registru in ianuarie.

Compania elvetiana anunta recent, intr-un comunicat, ca decizia restructurarii "s-a bazat pe inasprirea considerabila" a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea considerata insuportabila a nivelului de taxare.


VIDEO PROTVPLUS.RO