Guvernul ar putea plati 10 milioane de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Cum vrea sa isi recupereze banii
Guvernul ar putea plati din bugetul de stat circa 10 milioane euro pentru "Cumintenia Pamantului", iar campania de strangere a donatiilor va fi prelungita pana la 31 octombrie 2019, astfel incat sa fie recuperata suma cheltuita de stat.
Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anuntat initial ca va plati din buget 5 milioane euro si ca va aduna 6 milioane euro din donatii. Statul nu a reusit insa sa stranga din donatii decat 1 milion de euro.
In conditiile in care campania de donatii incheiata la finele lunii septembrie nu a adus cele 6 milioane de euro necesare, aceasta este formula propusa de Guvern, care ar urma sa fie decisa prin ordonanta de urgenta, anunta profit.ro, conform News.ro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Diferenta intre sumele donate si virate in conturi si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget.
In situatia in care, din orice motiv, pana la 30 noiembrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune inchiderea campaniei, iar sumele colectate se restituie donatorilor. Conditiile, procedura si termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc pana cel mai tarziu la 30 iunie 2017", este formula pregatita de Guvern, potrivit sursei citate.
Guvernul argumenteaza ideea ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat prin faptul ca nu este de dorit sa fie pierduta posibilitatea unica de a achizitiona acest bun de valoare culturala extraordinara.
Guvernul anuntase anterior ca ia in calcul prelungirea perioadei de subscriptie publica pentru cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi, nereusind sa stranga in ultimele patru luni decat 1 milion de euro, din necesarul de 6 milioane de euro.
Pentru achizitionarea operei de arta de catre statul roman, Guvernul aloca din buget 5 milioane de euro.
Campania de donatii a inceput la jumatatea lunii aprilie si a fost incheiata la sfarsitul lunii septembrie.
Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru Agentia de presa News.ro ca proprietarii spera ca tranzactia sa se incheie asa cum au convenit cu Guvernul in luna martie, iar daca s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie sa fie ”rezonabil” si sa nu depaseasca sfarsitul anului.
”In principiu, prelungirea campaniei este un act unilateral al Guvernului. Proprietarii isi doresc in continuare sa se incheie tranzactia si asteapta sa semneze contractele”, a spus Bogdan Gravbowski, dupa ce prim-ministrul Dacian Ciolos a precizat ca este posibil ca statul roman sa prelungeasa subscriptia nationala pentru ”Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi.
In ceea ce priveste propunerea unei alte date la care sa fie achitata suma de 11 milioane de euro, la care proprietarii si Guvernul, prin Ministerul Culturii, au convenit in luna martie, el spune ca termenul ar trebui sa fie unul ”rezonabil”.
”Daca se pune problema unei prelungiri a datei de incheiere a contractului si de plata a pretului, ar trebui ca termenul sa fie unul rezonabil. Cateva saptamani, poate, dar sa nu depaseasca sfarsitul acestui an”, a completat avocatul.